Статии

Руските феминистки срещу войната на Путин

От Феминистката антивоенна съпротива

 

Превод от Константин Георгиев по адаптираната англоезична версия на манифеста на Феминистката антивоенна съпротива, публикувана от Jacobin. Текстът на руски език докоро беше достъпен тук, докато достъпът до сайта на Doxa не беше блокиран на 28.02.2022. 

 

В днешна Русия феминистките представляват едно от най-активните социални движения, борещи се срещу държавните репресии. Сега те се обединяват, за да се противопоставят на войната на Владимир Путин срещу Украйна.

Текстът по-долу е манифест на руските феминистки, които се обединиха срещу окупацията и войната в Украйна. Феминизмът е едно от малкото опозиционни движения в съвременна Русия, което не е унищожено от вълните на преследване на правителството на Владимир Путин. В момента в поне тридесет руски града действат няколко десетки местни феминистки групи. В този текст феминистките, участващи в антивоенни демонстрации в страната, призовават феминистките по света да се обединят срещу военната агресия, предприета от правителството на Путин.

***

На 24 февруари, около 5:30 ч. московско време, руският президент Владимир Путин обяви „специална операция“ на територията на Украйна с цел „денацификация“ и „демилитаризация“ на тази суверенна държава. Операцията е отдавна подготвяна. В продължение на няколко месеца руските войски се придвижваха към границата с Украйна. В същото време управляващите страната ни отричаха всякаква възможност за военно нападение. Сега виждаме, че това е било лъжа.

Русия обяви война на съседката си. Тя не позволи на Украйна нито правото на самоопределение, нито каквато и да е надежда за мирен живот. Заявяваме – и то не за първи път – че през последните осем години по инициатива на руското правителство се води война. Войната в Донбас е последица от незаконното анексиране на Крим. Смятаме, че Русия и нейният президент не са и никога не са били загрижени за съдбата на хората в Луганск и Донецк, а признаването на републиките след осем години беше само претекст за нахлуване в Украйна под маската на „освобождение“.

Като руски гражданки и феминистки ние осъждаме тази война. Феминизмът като политическа сила не може да бъде на страната на военна агресия или окупация. Феминисткото движение в Русия се бори за уязвимите групи и за развитието на справедливо общество с равни възможности и перспективи, в което не може да има място за насилие и военни конфликти.

Войната означава насилие, бедност, принудително разселване, разбити животи, несигурност и липса на бъдеще. Тя е несъвместима с основните ценности и цели на феминисткото движение. Войната задълбочава неравенството между половете и връща с много години назад постиженията в областта на правата на човека. Войната носи със себе си не само насилието на бомбите и куршумите, но и сексуалното насилие: както показва историята, по време на война за всяка една жена се увеличава няколкократно рискът да бъде изнасилена. Поради тези и много други причини руските феминистки и споделящите феминистките ценности трябва да заемат твърда позиция срещу тази война, отприщена от управляващите страната ни.

Настоящата война, както показват обръщенията на Путин, се води също така под знамето на „традиционните ценности“, обявени от правителствените идеолози – ценности, които Русия е решила да разпространява по света като мисионер, използвайки насилие срещу онези, които отказват да ги приемат или имат други възгледи. Всеки, който е способен на критично мислене, разбира добре, че тези „традиционни ценности“ включват неравенство между половете, експлоатация на жените и държавни репресии срещу онези, чийто начин на живот, самоопределение и действия не отговарят на тесните патриархални норми. Оправданието на окупацията на съседна държава с желанието да се популяризират такива изкривени норми и да се преследва демагогско „освобождение“ е още една причина, поради която феминистките в цяла Русия трябва да се противопоставят на тази война с цялата си енергия.

Днес феминистките са една от малкото активни политически сили в Русия. Дълго време руските власти не ни смятаха за опасно политическо движение и затова известно време бяхме по-малко засегнати от държавните репресии, за разлика от други политически групи. Понастоящем повече от четиридесет и пет различни феминистки организации действат в цялата страна — от Калининград до Владивосток, от Ростов на Дон до Улан-Уде и Мурманск. Призоваваме руските феминистки групи и отделни феминистки да се присъединят към Феминистката антивоенна съпротива и да обединят сили за активна съпротива срещу войната и правителството, което я започна. Призоваваме също така феминистките от цял свят да се присъединят към нашата съпротива. Ние сме много и заедно можем да постигнем много. През последните десет години феминисткото движение набра огромна медийна и културна сила. Време е да я превърнем в политическа сила. Ние сме опозицията на войната, патриархата, авторитаризма и милитаризма. Ние сме бъдещето, което ще надделее.

Призоваваме феминистките по света:

  • Присъединете се към мирни демонстрации и стартирайте офлайн и онлайн кампании срещу войната в Украйна и диктатурата на Путин, като организирате свои собствени действия. Не се колебайте да използвате символа на Феминисткото движение за антивоенна съпротива във вашите материали и публикации, както и хаштаговете #FeministAntiWarResistance и #FeministsAgainstWar.
  • Разпространявайте информацията за войната в Украйна и агресията на Путин. Целият свят трябва да подкрепи Украйна в този момент и да откаже да помага по какъвто и да е начин на режима на Путин.
  • Споделете този манифест с други хора. Трябва да покажем, че феминистките са против тази война – и всякакъв вид война. Също така е необходимо да покажем, че все още има руски активисти, които са готови да се обединят в опозиция на режима на Путин. Сега всички ние сме застрашени от преследване от държавата и се нуждаем от вашата подкрепа.

Феминистката антивоенна съпротива има Telegram канал с допълнителна информация (на руски). Участничките в тази инициатива са анонимни поради съображения за сигурност. Тяхната представителка в Лондон е Елла Росман

Заглавно изображение: Полицията задържа демонстрантка по време на антивоенен протест на площад Пушкин в Москва, 24 февруари 2022 г. (Sergei Savostyanov / TASS през Getty Images)

 

Още по темата за войната в Украйна: 

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments