Статии

LeftEast осъжда имперската война на Путин срещу Украйна

Споделяме позицията на колектива на Lefteast по отношение на войната в Украйна. Изявлението е плод на колективни усилия за диалог между различни леви тенденции и е израз на изключително силна воля за намиране на общ език между регионални и глобални леви възгледи. 

 

Членовете на колектива на LeftEast са потресени от жестоката военна атака, която прерасна във война в Украйна. Тя заплашва да потопи нашия регион в кръвопролитие с мащаби, невиждани от десетилетия. Осъждаме категорично престъпната инвазия на Кремъл и призоваваме за изтегляне на руските войски обратно до международната граница. Макар да не забравяме отговорността, която САЩ, НАТО и техните съюзници носят за предизвикването на тази война, безспорният агресор в настоящата ситуация е руският политически и икономически елит. Усилията ни трябва да бъдат насочени към разобличаване на непростимото империалистическо нахлуване на Русия в Украйна, за което агресивното разширяване на НАТО и украинският режим след Майдана също подготвиха почвата. В духа на революцията и в солидарност с народите на Украйна, Русия и региона ние казваме „Не! на Москва днес и „Не! на фалшивия избор между Москва и НАТО в бъдеще. Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня и подновяване на преговорите. Интересите на глобалния капитал и неговите военни машини не струват нито една капка повече от народната кръв. Мир, земя и хляб!

Отхвърляме олигархичния капитализъм, авторитарния неолиберализъм и регионалния антикомунизъм, подхранвани от глобалните антикомунистически сили, които ни доведоха дотук. Както самият Путин заплаши в своята „историческа реч на 21-ви февруари: „Искате декомунизация? Е, това ни устройва. Но няма нужда, както се казва, да се оставят нещата недовършени. Готови сме да ви покажем какво означава истинска декомунизация за Украйна. Днешната атака от страна на Кремъл представлява декомунизация докрай. Малък брой десни политици със сигурност ще се възползват от нея, но за повечето от нас крайният национализъм и крайно десните идеологии могат да донесат само страдание и спирала на омразата. В икономически план този антикомунизъм доведе до олигархичния капитализъм – и бедността – които виждаме в Русия, Украйна и цяла Източна Европа. В политически план той създаде правителства, които неубедително се преструват, че представляват населението си.

Ние твърдо заставаме зад следните позиции:

(1) Държим Кремъл отговорен за този пряк акт на война! Руската държава нахлу в Украйна в името на една абсолютно реакционерска имперска носталгия и в явен бунт срещу интернационалистическата солидарност, представлявана от миналите и настоящите революционни движения в Източна Европа. Национализмът на путиновата „Велика Русия е престъпен и безполезен опит за домогване до международна тежест чрез отричане на богатото културно разнообразие на Източна Европа. Ние заставаме редом с всички етнически общности в региона и отстояваме идеята за мирна солидарност чрез борба за един по-добър свят за всички.

(2) Въпреки че сочим Кремъл за инициатор на тази война и за основен агресор днес, не забравяме, че САЩ, много от техните съюзници и транснационалният капитал също са отговорни за тежката ситуация. Отказът им да преговарят с Русия по повод опасенията ѝ от разширяването на НАТО разпали пламъците на войната, въпреки призивите на мнозина, включително на украинското правителство, за деескалация. В следствие на пандемията икономическите и политическите елити на САЩ и други държави с развит капитализъм се надяваха да отклонят вниманието на хората от отслабващата демократична легитимност и икономическото господство на евроатлантическата „интеграция. Те настояваха за ускоряване на натрупването на капитал, до голяма степен за сметка на хората в Източна Европа. Жадният за война агресор и днешен империалист Путин сега използва тежката постсоциалистическа и породена от пандемията криза на социалното възпроизводство както в Русия, така и в Украйна, за да разпалва националистически настроения, да печели от стари етнонационалистически конфликти и да ги (въз)произвежда. Експлоататорската и експанзионистка евроатлантическа „интеграция вече се превърна в casus belli на авторитаристите: стигна се до пълномащабна война в Украйна.

(3) Отхвърляме регионалния антикомунизъм, иронично олицетворяван от Путин и неговото обещание за „декомунизация”, въпреки вълчата солидарност в овча кожа на част от левицата и въпреки всички либерални виждания за Путин като „комунист”, докато неговото правителство маргинализира и брутално унищожава руската лява опозиция, антифашистките, анархистките и антивоенните движения. Но също така – и това е от ключово значение – отхвърляме антисоциалните режими, изградени върху олигархичния капитализъм, които подхранват национализма и крайно десните идеологии в Русия, Украйна и дребно-опортюнистичните режими в Източна Европа, съчетаващи милитаристична дясна реторика и облагодетелстване от чуждото нещастие. 

(4) Отхвърляме така наречените „закони и реформи за декомунизация в Русия и Украйна, приети през последните няколко години. Двете „вражески страни – Русия и САЩ/НАТО – са империалистически и капиталистически сили, които следват пътя на авторитарния антикомунистически неолиберализъм. За този общ път, по който върви и Украйна, свидетелстват неолибералните трудови закони, поземлените „реформи, целящи да възпрепятстват достъпа до земя, лишаването от собственост на дребните земеделски стопани, както и реформите в икономическата/социалната политика през последните години, заради които хората станаха изключително уязвими на експлоатация и изпаднаха в риск от бедност, а това доведе до безпрецедентна социално-икономическа криза както в Русия, така и в Украйна, но не само там – тъй като кризата има регионално и глобално въздействие.

(5) За разлика от сегашното възхваляване на украинското правителство като изцяло демократичен гарант на свободата, ние поставяме под въпрос украинския режим след Майдана: репресиите срещу левицата и опозицията, забраната на главните опозиционни партии и спирането на популярните опозиционни медии; дискриминационната езикова политика и липсата на каквато и да е воля за признаване и приемане на политическото, етническото и културното многообразие на Украйна, както и саботирането на Минските споразумения през последните седем години. Екстремните реформи за „декомунизация на Украйна също така ясно показват, че не можем просто да си пожелаем връщане към вчерашното положение, което не би могло да се удържи задълго. 

(6) Отхвърляме решенията за присъединяване към единия или другия лагер, които търсят спасение в расистко и милитаристично евроатлантическо единство или в реваншисткия Евразизъм, вместо да подкрепят истински борби за радикална социална промяна, демокрация, работническа власт, включване и освобождение.

(7) В отпор на тези реакционни идеологии, които не вещаят нищо друго освен кръв, бедност и разединение, ние отстояваме наследството на революционните движения от Източна Европа, в чиято (множество) традиция(и) ние продължаваме по критичен начин борбата срещу капитализма, империализма и милитаризма и се стремим към религиозно, етническо и полово равенство. Тази борба в солидарност с всички работници и с потиснатите групи в нашия регион е единствената надежда за по-добро бъдеще за етническите украинци и руснаци, както и за исторически потисканите групи в региона – ромските, еврейските, татарските имигрантските общности, жените и сексуалните малцинства. В този дух ние обявяваме солидарността си с политическите затворници в Украйна и Русия и подкрепяме движението за радикална антикапиталистическа демокрация и неговите сили в двете страни.

Призоваваме за незабавно прекратяване на огъня, за антивоенни усилия, които ще засегнат икономическия и политическия елит, но не и работниците и народите на пострадалите страни, както и за преговори, в които да бъдат отчетени миналите грешки в мирния процес и в социалната и икономическата политика, довели нашия регион до война. Отстояваме солидарността си с антикапиталистическите и антивоенните движения в Украйна и Русия. Не храним илюзии относно обещанията на либералната демокрация. Никаква война, освен класова война! 

Молим другарите във все още незасегнатите от войната държави да окажат натиск върху правителствата си, за да осигурят пълноценно и хуманно приемане на бежанците от Украйна и всички други зони на конфликт, да настояват за бързо постигане на мир и да изразят солидарността си с тези, чийто живот е засегнат от агресията и шовинизма. Имаме историята на левия интернационализъм и пацифизма, която ни показва пътя.

Превод от английски: Тани Андреева

Заглавно изображение: „Никаква война, освен класова” – Графити в Санкт Петербург. Източник: https://twitter.com/submedia

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments