Статии

Не на полицейския и политически произвол срещу ЛГБТИ+ общността в България!

На 11 август СДВР е привикала организатори на „София Прайд“, сред които представители на БХК и фондация GLAS, да дадат показания по сигнал, подаден от хора, приближени до БСП. Техният разпит, както и на участници в рекламната кампания на „София Прайд“, сред които и деца, е бил извършен във връзка с проверка на Софийската районна прокуратура дали кампанията „заплашва установения правов ред в държавата, дали насажда сексизъм и дали представя еднополовото семейство като висша ценност“.

Въпросната ситуация води до сериозни въпроси и опасения на няколко нива. Първо, за пореден път виждаме полицията да насочва вниманието си срещу тези, които по принцип уж трябва да защитава. Години наред „София Прайд“ е повод не само за мобилизация на ЛГБТИ+ общността и съмишленици, но също така и за реакционни групи и формирования, отричащи солидарността и взаимната подкрепа. В този смисъл е изключително притеснително, че полицията ползва своята сила, ресурс и организация срещу хора и организации, които работят за изграждането на солидарно и равно общество.

Второ, също толкова притеснително е и че исканите показания са свързани с „точния брой гей двойки, участвали в кампанията [на „София Прайд“] и точния брой семейства от мъж и жена, сключили законен брак съгласно Конституцията на РБ, както и семействата, които не са гей двойки“. С черен хумор бихме отбелязали, че явно полицията се е загрижила за нивото на представителство на социалните малцинства в обществения ни живот, но конкретната ситуация не може да бъде заметена с лека ръка. Въпросното искане е не просто тормоз над привиканите, но и недопустимо навлизане в личния им живот. Интересно как полицията не си позволява подобни намеси в случаи, когато е нужно, особено в случаи на домашно насилие и насилие над жени; теми, които отново станаха актуални в последно време и събудиха сериозни обществени реакции.

Също толкова недопустимо е полицията да иска обяснение от двойка, която заедно с техните деца бяха лицата на тазгодишния „София Прайд“, „защо са си позволили да се снимат с децата си и да твърдят, че са едно нормално и почтено българско семейство“. Родители да се снимат с децата си е най-нормалното нещо на света, нещо, което всяко семейство прави и би правило. Още по-чудовищно ни се струва, че прокуратурата е решила да вика на разпит и децата на въпросната двойка. Нямаме съмнение, че тези действия са водени по открито хомофобски маниер и подбуди, присъщи на институционалната среда в България.

Трето и не по-малко важно се отнася до действията на Българската т.нар. социалистическа партия. Въпросният сигнал, подаден от инициативния комитет за референдума срещу т.нар. джендър идеология, организиран от БСП, е поредният случай, показващ, че тази организация е тотално скъсала с идеите за солидарност, равенство и разбирателство, предпочитайки да преповтаря най-крайните десни тропи. Резултатите от въпросните ѝ опити са известни – исторически рекордно ниски изборни резултати, тотална международна изолация и затихващи организационни функции. Но отвъд партийната немощ и разпад, БСП активно и ефективно прави живота на мачкани и низвергнати хора още по-нетърпим, насаждайки омраза във всеки удобен за това момент от най-високи трибуни – дейност, чиито ефекти ще имат обществен отглас дълго след разсипването на партията. Дълбоко се съмняваме, че настоящата организация, водена от г-жа Корнелия Нинова, ще промени своето поведение, но пък се надяваме, че все повече хора, особено в левите среди, ще разберат, че с подобни действия БСП вреди на левите и прогресивни идеи в България.

Изразяваме солидарност с организаторите на София прайд и се противопоставяме категорично на опитите за сплашване и институционален тормоз върху тях и върху цялата ЛГБТИ+ общност в България.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments