СтатииСъбития

Когато по-късно е твърде късно: по повод Walltopia и отвореното писмо към Организационния комитет на София Прайд

Станимир Панайотов и Станислав Додов

На 7 юни 2018 г. София прайд обяви, че компанията Walltopia официално подкрепя шествието, включително и с финансово дарение.

На 8 юни dВЕРСИЯ публикува отворено писмо до Организационния комитет (ОК) на София прайд, инициирано от Станимир Панайотов и Станислав Додов, по повод обвързването на събитието с въпросната компания. Към днешна дата писмото е подписано от общо 48 личности и колективи, някои от тях свързани пряко или непряко със София прайд.

Вчера, 9 юни 2018 г., София Прайд, за щастие и гордост на всички ни, премина успешно, а колективът на dВЕРСИЯ също присъства и го подкрепи, редом с много други приятели и съмишленици. 

dВЕРСИЯ публично сподели веднага след публикацията на Отвореното писмо следното уточнение:

Допълваме, че авторите на писмото (нито, очакваме, подкрепилите го) НЕ апелират към бойкотиране на София прайд под каквато и да е форма. Напротив, ние отново ще бъдем там. Може по време на шествието, както и тук, да покажем публичното си несъгласие с такава политика, но няма да попречим по никой начин.

Време е да направим кратката равносметка за отвореното писмо към ОК на Прайда, което публикувахме в петък като призив за оттегляне финансовото участие на Walltopia и разграничаване на ОК на София прайд от същата компания.

Що се отнася до Walltopia: Компанията не само че преведе средства по сметката на шествието, а и няколко техни представители крачеха с него, облечени в розови тениски с логото на компанията, което на свой ред бяха решили в цветовете на дъгата. Нито постерите с предупреждения срещу розово изпиране („pink-washing”), нито, уви, нашето отворено писмо, промениха нещо в ситуацията такава, каквато се страхувахме, че ще бъде. Искаме да уточним, че никой не може да възпрепятства което и да е физическо или юридическо лице от подкрепа към събитието. Walltopia може да опъне колкото си желае 21-метрови знамена, да присъства под подобен формат на събитието и т.н. Проблемът тук е различен, а именно: автодискредитирането на София прайд и каузите на ЛГБТИ движението чрез въпросното взаимно асоцииране, за което вече посочихме аргументи в отвореното писмо.

Що се отнася до София прайд: Имайки предвид на какъв късен етап беше обявена информацията, т.е. ден преди провеждането на шествието, ние смятаме, че както нашата реакция беше своевременна (писмото беше изпратено на следващия ден, преди събитието), така и тази на ОК би следвало да е подобаващо своевременна. Решението ОК да отложи своята позиция за след провеждането на събитието считаме за недалновидно. Като се имат предвид обстоятелствата, със съжаление ние смятаме, че липсата на навременна официална позиция (каквато все пак сме сигурни че ще получим в идните дни) утежнява проблема с „розовото изпиране“, който се опитахме да посочим. И не само защото парите вече са похарчени.

Получихме множество лични съобщения, телефонни обаждания и коментари, според които: 1) сега не е времето да „нападаме“ София прайд; 2) „атаката“ ни е нещо сродно на стачкоотстъпничество; 3) ние сме неосъзнати хомофоби; 4) ние сме самоненавиждащи се гейове; 5) имаме някаква лична вендета с Walltopia, и т.н. Вместо да отговаряме на тези послания поединично, смятаме че е най-добре да отговорим на всички тези реакции тук по следния начин:

България не е държава, изолирана от света; същото се отнася и до София прайд. Проблемът за розовото изпиране е глобален. У нас той щеше да се появи рано или късно. Ето, че се появи. Ние сме критикувани и призовавани да отложим нашата критика, защото тазгодишният Прайд за пръв път успява да постигне подобен комерсиален успех и подкрепа сред и от частния сектор. Всъщност именно отлагането на нашата критика към проблема за розовото изпиране заради криворазбрана солидарност (в аргументите на нашите критици солидарността, уви, е по-скоро форма на безкритично сектантство, празнуващо любовта и свободата на всяка цена) би означавало липса на солидарност и уважение към нашите приятели от София прайд, които, както всички ни, биха могли да допуснат грешка.

Същите тези хора, които не приемат позицията на демократичния център у нас, че е „рано за гей бракове“ (Радан Кънев), днес ни обвиняват, че е рано за критика на розовото изпиране.

Малцина забелязаха балансираната ни позиция. А именно, че гей парадите следва да търсят подкрепата и на държавата, и на частния сектор. В конкретния случай с Walltopia ние реагирахме не защото компанията е с нещо по-лоша от, да речем, H&M. Всъщност е тъкмо обратното – инициаторите на писмото от години разполагат с данни за експлоататорските практики на H&M и издевателствата им над българската шивашка манифактура и специално над женския труд. Ако изборът ни на мишена е изглеждал избирателен, то е защото самите ние на свой ред правим определени компромиси именно в името на солидарността, в липсата на която биваме обвинявани. Ако не друго, през годините H&M поне не са си позволявали публично да петнят сами името си чрез сексизъм и открито експлоататорски аргументи. Не такъв е случаят с Walltopia. Поради това нашето отворено писмо взе на прицел само и единствено тази компания. Моралната несъстоятелмост на тази асоциация между София прайд и Walltopia, за съжаление, преминава границите на допустимия компромис, който София прайд би могъл да си позволи.

Със съзнанието колко е трудно да се водят подобни действия в българския контекст и с разбирането, изразено и в писмото, че без никаква подкрепа провеждането на Прайда е невъзможно, ние все пак очакваме мнението на ОК по проблема. Сигурни сме, че ценността на акции като нашата е именно в изразяването на несъгласие и в настояването за какво всъщност е Прайдът, а именно – равенство. Ценност, под която не могат и не трябва да се подписват експлоататори и сексисти.

П.П. Благодарим на знайните и незнайни дейци на новото крайнодясно, които решиха, че е забавно да добавят в подписката всякакви измислени имена и такива на истински хора, всячески унищожавали равенството. Приносът им трябва да е ясен и видим най-вече заради тези, чиито истински имена трябваше да стоят редом до тези на Хитлер, Пиночет или Дугин например. Списъкът с идеите им е още видим в отвореното писмо, както са видими коментарите под публикацията на отвореното писмо и дискусиите публикации във Facebook (1, 2, 3 и други). Нека техните тролове да останат видими и документирани на свой ред – както с истинските си имена, така и с техните трол-ипостаси.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments