Статии

Отворено писмо до ЦИК задава въпроси за регистрацията на неонацистка партия

Група граждани поде инициатива срещу поредната регистрация за избори, а оттам и поредната серия медийни изяви на неонацистката партия БНС-НД. Отвореното им писмо излага примери за позициите на партията и поставя сериозни въпроси към Централната избирателна комисия.

Публикуваме избрани цитати с най-основото от писмото, а да прочетете пълната версия и да видите начина за подкрепа можете тук.

За поредна година Централната избирателна комисия регистрира за участие в избори политическа партия „Български национален съюз „Нова демокрация“ (ПП БНС-НД) с Решение № 1653-НС от 14 февруари 2023 г. въз основа на заявление от упълномощения да представлява партията Боян Боянов Станков-Расате.

Според информацията, публикувана в уебсайта на ПП БНС-НД става дума за партия, изповядваща краен национализъм, разделяне на хората на пълноценни и непълноценни в расово отношение, биологичен расизъм, антициганизъм, ксенофобия, вяра в идеята за национална общност на базата на кръвта, а не на базата на гражданството, отричане на идеята за равенство на хората по рождение, отричане на демократичната форма на управление. По същество това е партия, създадена на етническа и дори расова основа, нещо забранено от чл. 11, ал. 4 от Конституцията на Република България.

Въпреки наличието на разпоредби в Конституцията, възпрепятстващи участието на партии като БНС-НД в политическия живот, Изборният кодекс, практически, позволява на подобни опасни партии да заобикалят Основния закон на републиката. Това е сериозен дефект на кодекса и една от първите задачи на депутатите в следващото Народно събрание би трябвало да бъде отстраняването на този дефект. Подчертаваме това, тъй като членовете на ЦИК са излъчени от основните политически партии в страната, участвали в изработването и приемането на последните изменения в Изборния кодекс.

Въпроси към централната избирателна комисия:

  • Защо ПП „Български национален съюз „Нова демокрация“ (ПП БНС-НД) е регистрирана в изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г.?
  • Запознати ли са членовете на ЦИК с действителната политическа програма и истинските цели на ПП БНС-НД, които многократно са обявявани в българските медии и пред обществото от представители на партията, включително и в хода на предишни предизборни кампании? В тях се съдържат явни антидемократични, расистки, антисемитски, антиромски, ислямофобски, хомофобски послания. Очакваме Централната избирателна комисия да изясни колко пъти и по какви поводи е била сигнализирана от граждани, граждански организации и други държавни институции относно нередности и нарушения, извършени от лица, свързани с ПП БНС-НД и какви действия е предприела? Публично известен е фактът, че през 2021 г. се стигна дори до сваляне на имунитета на кандидат-президента Боян Расате, по искане на прокуратурата, за да бъде привлечен в качеството на обвиняем, заради нападението над център „Рейнбоу хъб“ в София. Всички тези факти, взимат ли се предвид от ЦИК или ЦИК ги омаловажава и игнорира?
  • Защо ПП БНС-НД е получила държавна помощ за провеждане на предизборната си кампания под формата на „медиен пакет“? На какво правно основание е станало това и на каква сума възлиза тази помощ? Защо именно ПП БНС-НД, чрез своя кандидат-депутат Боян Расате, е сред първите три партии, допуснати до първия предизборен диспут по Българската национална телевизия, излъчен на 6 март 2023 г.? Намира ли ЦИК нещо притеснително в посланията на Расате по БНТ или използването на думи като „педали“ от кандидат-депутати е нещо нормално и избирателите трябва постепенно да свикват с радикализацията на политическото говорене и да гласуват за такива политици?
Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments