Статии

Граждани питат: съвместима ли е дейността на ВМРО с Конституцията?

Публикуваме отвореното писмо на български граждани, които са разтревожени от дейността на ВМРО като политическа партия, застрашаваща гражданския мир и националната сигурност. Още в коалиция с НФСБ, ВМРО показва крайнодясната си идеология и политическата си стратегия за печелене на гласове на гърба на обедняващания български народ, настройваки различни групи в обществото една срещу друга в изкуствено противоборство. В същото време, ВМРО защитава интересите на капитала и привидната му загриженост за благосъстоянието на хората е изразена под формата на остлабване на социалната система, огъвкавяване на труда и етническо напрежение. Така сделка за 6 милиарда за нова авиационна техника беше предпочетена за сметка на обезщетения за безработица, помощ за хора в уязвимо положение и подпомагане на младежката заетост например.

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ИВАН ГЕШЕВ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТНОСНО

ДЕЙНОСТТА НА ПАРТИЯ ВМРО-БНД И НЕЙНАТА СЪВМЕСТИМОСТ С КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНИТЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

На основание чл. 45 от Конституцията на Република България се обръщаме към държавните органи относно дейността на политическа партия „ВМРО-Българско национално движение“ (ВМРО-БНД). Считаме, че е необходимо да се изясни дали тази политическа партия не нарушава системно Закона за политическите партии и Конституцията на Република България и дали дейността на нейни представители не е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията.

ФАКТИЧЕСКА ОБОСНОВКА

Обвинения за търговия с българско гражданство и престъпления по служба

На 17.02.2017 г. БНТ излъчва репортаж на Валя Ахчиева, в който се твърди, че 114 души издирвани от Интерпол са получили българско гражданство чрез Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която им е издала удостоверения за български произход. По това време ДАБЧ се оглавява от Борис Вангелов, който е член на партия ВМРО-БНД. Тези разкрития стават повод вицепрезидентът Илияна Йотова да спре временно подписването на укази за издаване на българско гражданство на чужденци.  

На 29.10.2018 г. специализираната прокуратура провежда акция във връзка с разследване за корупция и престъпления по служба в ДАБЧ, арестувани са близо 30 души, сред които и председателят на агенцията Петър Харалампиев, назначен по предложение на ВМРО-БНД. Една година по-рано същият е заподозрян от някои български медии за неонацистки възгледи, заради негова снимка.                 

На 02.11.2018 г. бившият директор на дирекция „Българско гражданство“ към Министерския съвет, Катя Матева, обявява пред bTV, че партия ВМРО-БНС се издържа от схема за продажба на българско гражданство. Матева казва, че е сезирала затова президента, министър-председателя и ДАНС още през 2016 и 2017 г.

На 07.11.2018 г. прокуратурата оповестява, че действащият депутат от „Обединени патриоти“ и член на ВМРО-БНД Борис Вангелов е уличен, че докато е бил председател на ДАБЧ (2015-2017 г.) е допуснал нарушения в процедурата за даване на удостоверения за български произход на чужденци, а през юли 2018 г. Върховната административна прокуратура се е самосезирала по публикации в медиите, че 114 лица издирвани от Интерпол са получили българско гражданство.

На 27.12.2018 г. френският вестник „Монд“ публикува статия за търговията с българско гражданство, в която се споменава ролята на партия ВМРО-БНД. В статията се посочва, че през същата година в САЩ са задържани етнически албанци с български паспорти, заподозрени в тероризъм, а през 2017 г. в Гърция са задържани двама бивши ръководители на македонските специални служби, докато са се опитвали да напуснат страната чрез български паспорти с фалшиви имена.

На 19.02.2020 г. Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) взима решение за внасяне на иск в Софийския градски съд за отнемане на 766 438.47 лв. от бившия главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Красимир Томов. Той е разследван заедно с бившия председател на агенцията Петър Харалампиев за участие в организирана престъпна група за искане на подкупи от чужденци, кандидатстващи за удостоверение за български произход.

Подбуждане към дискриминация, насилие и омраза, и разпространяване на фалшиви новини

На 10.07.2017 г. пред Нова телевизия заместник председателят на ВМРО-БНД и европейски депутат Ангел Джамбазки прави невярното внушение, че в Западна Европа се води „гражданска война по улиците“, защото там се насърчава различието. Той внушава също така, че до гражданска война може да се стигне и в България, заради „циганския проблем“.     

На 08.01.2019 г., по повод на битов инцидент в с. Войводиново, председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, заемащ поста вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, казва пред медиите: „Циганите в България станаха изключително нагли! Търпението на българското общество се изчерпа”. Тези негови думи предизвикват напрежение в обществото – срещу Каракачанов са внесени 3 жалби в Комисията за защита от дискриминация, организирана е подписка за неговата оставка, провеждат се протести в България и чужбина.

На 09.01.2019 г. Искрен Веселинов – заместник председател на ВМРО-БНД и депутат от „Обединени патриоти“ заявява пред в. „Труд“, че по един милиард лева годишно държавата плаща за „социално включване“ на ромите, без да се позовава на никакви документи и източници. Веселинов признава, че никой не знаел точно колко пари са изхарчени, но прави необоснованото заключение, че със сигурност ставало дума за десетки милиарди левове. 

На 11.01.2019 г. председателят на ВМРО-БНД казва пред “Канал 3”, че готвените протести във Войводиново няма да доведат до междуетнически сблъсъци, защото единият етнос вече се е изнесъл, населението било доволно, а на Каракачанов му стигало, че неговите хора от ВМРО и армията били зад гърба му.

На 11.01.2019 г. вечерта в с. Войводиново се провежда протест, в който участват действащи и бивши военни. Протестът е организиран чрез социалните мрежи от бившия командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово о.р. бригаден генерал Димитър Шивиков. На протеста са издигнати антиромски лозунги. От изявление на военния министър и председател на ВМРО-БНД става ясно, че този протест с участие на военнослужещи е организиран с неговото знание и одобрение. По-късно през годината генерал Шивиков е издигнат от ВМРО-БНД за кандидат в изборите за Европейски парламент и за кандидат за кмет на Карлово в местните избори.    

На 06.02.2019 г. партия ВМРО-БНД разпространява до медиите „Концепция на Красимир Каракачанов“, чието пълно наименование е „Концепция за промени в политиката за интеграция на циганския (ромския) етнос в Република България и мерките за реализацията им“. Нуждата от такъв документ се оправдава с „нарастващото напрежение спрямо циганите в България и създадения статут на привилегирована част от население за циганската общност спрямо останалите граждани на страната“. Според автора на концепцията има „риск в близко бъдеще да избухне конфликт… битов, социален и етнически, в национален мащаб“. Авторът твърди, че съществува проблем с „радикализацията“ на ромите и „вероятност да нараства броя на самоопределящите се като цигани (роми)” в България. Твърди се, че проблемът с ромите бил „цивилизационен, етнически и социален“, тъй като „циганите (ромите) се придържат към източен (неевропейски) цивилизационен модел“. Концепцията на Каракачанов съдържа редица спорни моменти, но ще се спрем само на най-фрапиращите. Освен всичко друго в нея се предлага „при циганките с над две деца да се премахне статутът „самотна майка“. При жени, които са оставили за отглеждане в дом повече от 2 деца, да се предложат безплатни мерки, които да ограничат възможността за последващи нежелани бременности. Това трябва да се предложи като възможност и за жените от цигански произход с над определен брой деца (3 и повече)”. В т. 1.3.4. от концепцията е пояснено, че на тези жени трябва да се предлага аборт: „вкл. прекъсване на бременността за сметка на държавния бюджет“. В концепцията се въвежда понятието „маргинална раждаемост“, без да се дефинира това понятие и се иска нейното ограничаване. От текста става ясно, че председателят на ВМРО-БНД ще поиска „законодателни промени като въвеждане на административни наказания „безвъзмезден труд в полза на обществото“ и „задържане под стража“ в структурите на МВР за извършени административни нарушения; разширяване на обхвата на неизбежната отбрана; създаване на доброволни отряди по места и др.”

На 07.02.2019 г. „Клуб Z“ публикува статия на социолога доцент д-р Алексей Пампоров от Института за изследване на обществата и знанието при БАН, в която той твърди, че концепцията на ВМРО-БНД „…е първа стъпка към геноцид“. Доцент Пампоров заявява пред „Свободна Европа“ на 11.02.2019 г., че тази концепция „руши държавността“ като „нахъсва две етнически общности една срещу друга“, а също така доказва, че „има корупция в държавните институции“, тъй като в нея се твърди, че не може да се установи какво е похарчено за ромска интеграция.

На 26.02.2019 г. политическа партия „Европейска сигурност и интеграция“ дава пресконференция във Враца на тема „На България е необходим общ, единен фронт срещу надигащия се фашизъм“. Председателят на партията Тома Томов, бивш районен прокурор на Оряхово, обвинява политиците от коалиция „Обединени патриоти“, че са фашисти и говори за „настъпващ фашизъм в България“. Той прави аналогии с расовите закони в Германия и с геноцида срещу евреите. Според Томов целта на концепцията на ВМРО-БНД е да се прикрие скандалът с продажбата на българско гражданство, който по негово мнение е едно от най-големите криминални престъпления в българската история.

На 25.07.2019 г. председателят на ВМРО-БНД изнася невярна информация за финансирането на „ромската интеграция“ по време на заседание на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към Министерския съвет. Господин Каракачанов публично заявява, че над 815,5 милиона лева са били изхарчени от държавата с тази цел за 10 години. Веднага след това изявление той е опроверган от другия вицепремиер Томислав Дончев, който е и председател на НСЕИВ. Господин Дончев казва „числата, които цитира колегата категорично са неверни… в никакъв случай това не са пари, които са инвестирани за определено малцинство“. Той уточнява, че правителството не финансира мерки по етнически признак и не събира данни по такъв признак. Въпреки това тези неверни твърдения на председателя на ВМРО-БНД са разпространени от водещи български медии.   

На 09.10.2019 г. вицепремиерът Томислав Дончев заявява, че служител от пресцентъра на Министерството на отбраната е участвал в разпространяването на фалшиви новини за отнемане на деца от родителите им, което е довело до паника и опразване на  училища с предимно ромски деца в Сливен и Ямбол. Г-н Дончев споделя пред медиите, че „има външни и вътрешни сили, които са замесени в цялото мероприятие“, включително политици и партии. Според него целта на подобни акции е всяване на страх и разделяне на обществото, за което МВР и прокуратурата са в течение.

На 09.03.2020 г. общинските съветници в Столична община Карлос Контрера (ВМРО-БНД) и Николай Стойнев (ГЕРБ) номинират за член на борда на „Столичен автотранспорт“ ЕАД лицето Георги Желязков – сътрудник на евродепутата Ангел Джамбазки. Господин Желязков е бил кандидат на ВМРО за районен кмет на „Люлин“. На 11.03.2020 г. общинският съветник от „Демократична България“ Владислав Панев заявява в една от общинските комисии, че са налице съмнения за принадлежност на Георги Желязков към неонацистката организация „Кръв и чест“. В резултат на това номинацията му е оттеглена, но остава висящ въпросът за евентуална връзка на партия ВМРО-БНД с организацията „Кръв и чест“, която е забранена в редица европейски страни. Според справка в „Уикипедия“ движението „Кръв и чест“ „има клон в Пловдив и поддържа връзки или сътрудничество с Български национален съюз (БНС), ПП „ВМРО – Българско национално движение“ (ВМРО-БНД), ПП „Атака“ и ултраси от футболните клубове“.

На 18.03.2020 г. Ангел Джамбазки – зам. председател на ВМРО-БНД и европейски депутат отправя писмено искане до Националния кризисен щаб за борба с коронавирус „да въведе пропускателен режим за гетата като национална мярка“. Той иска от българските власти “да затворят” единствено и само кварталите, населявани от роми, като мярка срещу разпространението на коронавирус, внушавайки по този начин, че само ромските квартали в градовете са потенциални “огнища на зараза”. В резултат на това някои български кметове наложиха етнически базирани ограничения за движението на ромите, които не се прилагат за останалите жители на съответните населени места.      

На 19.03.2020 г. „Медиапул“ съобщава, че в общините Казанлък, Нова Загора, Сливен и Ямбол са въведени по-строги мерки „след призив на ВМРО ромските квартали в градовете да бъдат изолирани и поставени под блокада“.

На 25.03.2020 г. „Факти“ публикува статия озаглавена „Расизъм по време на коронавирус“, в която информира, че група български граждани са поискали от българските евродепутати да се разграничат публично от колегата си Джамбазки, който „вижда в условията на настъпилата пандемия и масова психоза шанс да се оправдае прилагането на злополучната антиромска концепция на ВМРО“.

На 31.03.2020 г. „Епицентър“ съобщава, че групата „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ в Столичния общински съвет, председателствана от Карлос Контрера, член на ръководството на ВМРО, предлага приемането на пакет от мерки във връзка с извънредното положение в страната. Сред тях фигурира и „създаване на КПП-та на вход-изход на циганските махали“, но не и за останалите квартали на София, което е по същество дискриминационно третиране на жителите на София по етнически признак.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

На основание гореизложените факти, Ви призоваваме, в качеството Ви на държавен глава, да свикате Консултативния съвет за национална сигурност за разглеждане на въпрос от кръга на неговата компетентност, съгласно чл. 3 от Закона за консултативния съвет за национална сигурност, а именно дали от действията на представителите на политическа партия ВМРО-БНД в изпълнителната, законодателната и местната власт, както и в Европейския парламент, произтичат заплахи за гражданския мир, националната сигурност и правата на българските граждани. В тази връзка Ви призоваваме да упражните и правомощието си по чл. 132а от Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“ и да изискате от председателя на ДАНС анализ на дейността на партия ВМРО-БНД за срока от май 2017 г., когато тази партия влиза като коалиционен партньор в управлението на държавата до настоящия момент. 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Въз основа на гореизложеното апелираме към Вас, в качеството Ви на ръководител на изпълнителната власт, да свикате заседание на Министерския съвет, на което да бъдат обсъдени многобройните данни в медиите за противозаконна и противоконституционна дейност на представители на партия ВМРО-БНД, част, от които са цитирани в настоящото писмо. Считаме, че са налице предпоставките за това, тъй като, според чл. 6, ал. 2 от Устройствения правилник на Министерския съвет, осигуряването на обществения ред и националната сигурност е от компетентността на Министерския съвет като колективен орган на държавна власт. Това се налага и от обстоятелството, че от май 2017 г. до настоящия момент, партия ВМРО-БНД участва в управлението на България като част от коалиция „Обединени патриоти“, което означава, че нейните представители имат достъп до властови и финансов ресурс за реализирането на своите идеи.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЛАВЕН ПРОКУРОР,

Приветстваме действията на българското държавно обвинение срещу сдружение „Български национален съюз – Еделвайс“ за нарушаване на Конституцията на Република България чрез проповядване на насилие и омраза. Считаме, че дейността на представителите на партия ВМРО-БНД е идентична и в абсолютна сходност с доказаната противоконституционна дейност на представителите на „БНС-Еделвайс“, дори тежестта на деянията им са с по-висока степен на обществена опасност, тъй като ВМРО-БНД е политическа партия, чийто членове заемат високи и отговорни държавни  длъжности (вицепремиер, министър, депутат и др.). Затова въз основа на гореизложените факти, апелираме към Вас, в качеството Ви на главен прокурор, да предприемете мерки относно партия ВМРО-БНД. Считаме, че са налице основанията за разпускане на партията, предвидени в чл. 40, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за политическите партии и чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България. С настоящото Ви призоваваме да разпоредите проверка на твърденията в медиите относно участието на представители на партия ВМРО-БНД в корупционни схеми за продажба на българско гражданство, които, ако са верни, са от естество да застрашат националната сигурност на България. Призоваваме Ви да разпоредите проверка и на изявленията, декларациите, становищата на  представителите на ВМРО-БНД, включително и на така наречената „концепция срещу циганизацията“, на сайта на партията, в медиите и в социалните мрежи, и по-конкретно на председателя и заместник председателите на партията, членовете на ръководните й органи, членовете на партията, заемащи постове на министри, заместник министри, народни представители, европейски депутати, областни управители, общински съветници. Вярваме, че такава проверка е нужна с цел изясняване дали действията на представителите на ВМРО-БНД, засягащи българските граждани от ромски произход, съставляват престъпления по чл. 108, ал. 1 НК (проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология), чл. 162, ал. 1, ал. 3 и ал. 4 НК (проповядване и подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, образуване на организация с такава цел и членуване в такава организация), чл. 416, ал. 3 НК (подбуждане към геноцид), чл. 417 “б” във връзка с чл. 418 букви „б“ и „в“ НК (апартейд). В тази връзка, смятаме, че е нужно да се изясни също дали до момента са подавани сигнали от граждани срещу представители на ВМРО-БНД до прокуратурата на някое от изброените основания и каква е била съдбата на тези сигнали.

В заключение бихме искали да припомним, че Република България, като пълноправна страна-членка на Европейския съюз, е поела ангажименти, произтичащи от Рамково Решение 2008/913/ПВР на Съвета на ЕС от 28 ноември 2008 г. относно борбата с определени форми и прояви на расизъм и ксенофобия посредством наказателното право, което задължава страните в ЕС да преследват наказателно форми на дискриминационно поведение, изразяващи се във враждебно слово по признаците раса, цвят на кожата, произход, религия, убеждения, национална или етническа принадлежност, а също и съдебните органи в тези страни да третират расистките и ксенофобските мотиви като квалифициращи обстоятелства при разследване на престъпления.

Ние напълно споделяме разбирането, залегнало в РР 208/913/ПВР, че расизмът и ксенофобията са преки нарушения на принципа на правовата държава, на който се основава Европейският съюз и който е общоприет в държавите-членки. Водени от това убеждение се обръщаме към държавните органи, тъй като смятаме, че повдигнатите с настоящото писмо въпроси попадат във Вашата компетентност и вярваме, че държавният глава, министър-председателят и главният прокурор ще предприемат нужните мерки за гарантирането на националната сигурност, гражданския мир и укрепването на демократичните ценности в Република България.

 

11.05.2020 г.                                  

С УВАЖЕНИЕ,

ГРАЖДАНСКА ИНИЦИАТИВА

„ГРАЖДАНИ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА ДЪРЖАВА“

Ангел Манушев – предприемач

Димитър Атанасов – писател

Емилия Данчева – журналист

Камен Славчев – предприемач

Д-р Лиляна Ковачева – етнолог

Мая Стелиянова – журналист

Миленко Миленков – икономист

Орхан Тахир – юрист

Полина Тодорова – журналист

Светлана Василева – учител

 

 

 

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments