Статии

Позиция: Турция нанася въздушни удари по Кобане и други градове в Сирия и Северен Ирак

Препечатваме позицията на Фелекнас Уджа и Хишяр Йозсой от турската Демократична партия на народите. Авторите твърдо се обявяват срещу турските въздушни удари над градове в Северна Сирия и посочват връзката между предстоящите избори и ескалирането на военни конфликти.

Турция нанася въздушни удари по Кобане и други градове в Сирия и Северен Ирак

Късно вечерта на 19 ноември и сутринта на следващия ден турски въздушни удари поразиха няколко кюрдски града в Северна Сирия и Ирак, включително град Кобане. Кобане е градът, в който през 2014 г. ИДИЛ беше победена с подкрепата на международната общност и с жертвата на хиляди млади хора, много от които жени. Според съобщенията досега турските въздушни удари са убили тринадесет цивилни, включително един журналист, и петнадесет сирийски войници, а много други са ранени. Според местни източници сред унищожената гражданска инфраструктура са болница, силоз за зърно и електроцентрала.

Тези нападения последваха ужасния бомбен атентат, извършен в Истанбул на 13 ноември 2022 г., за който турското правителство моментално обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) и Сирийските демократични сили. И двете организации категорично отрекоха всякакво участие в нападението и изразиха съболезнования към жертвите. Изявленията на турския министър на вътрешните работи по-скоро озадачиха, отколкото разкриха истината за нападението и създадоха много въпроси и объркване.

Възможно е никога да не научим наистина за силите, които стоят зад бомбеното нападение в Истанбул, и за тяхната цел, но едно нещо е много ясно: турското правителство използва това нападение като претекст и легитимиращо основание, за да продължи агресията си срещу кюрдите в Сирия. Президентът Ердоган се опитва да събере международна подкрепа за ново мащабно нахлуване в Северна Сирия преди изборите през следващата година. На фона на още по-задълбочаващите се икономически проблеми той провежда предизборната си кампания върху воденето на война и подстрекаването към такава.

Турция публично декларира желанието си да контролира цяла ивица територия, прилежаща към южната ѝ граница със Сирия и Ирак, и за да постигне това, използва бойци и наемници от различни среди, предимно ислямисти. Това е призната цел. Но самите неотдавнашни нападения служат и за повишаване на изборните шансове на президента Ердоган. Те могат да бъдат използвани за обединяване на гласоподавателите около националистическа и антикюрдска програма; за демонизиране и разправа с Демократична партия на народите (HDP), която е партията, определяща резултатите от предстоящите избори; както и за отстраняване на други опозиционни партии, от които може да се очаква да подкрепят национализма на Ердоган.

Турция има история на бомбени атентати в навечерието на избори и на пропити с кръв предизборни кампании. През 2015 г., след като AKP, партията на Ердоган, загуби мнозинството си в парламента на изборите през юни и свика предсрочни избори за ноември, насилието в цялата страна ескалира; хората бяха подложени на няколко нападения, включително бомбени атентати. При нападението срещу митинга „Труд, мир и демокрация“ в Анкара бяха убити над 100 души, много от които симпатизанти на HDP, а повече от 500 бяха ранени. Тогава правителството също обвини ПКК и демонизира HDP като ключов дискурс в предизборната си кампания. По-късно бе установено, че зад нападението стои ИДИЛ.

Знаем също така, че всички скорошни избори в Турция са били предшествани от нахлуване в Северна Сирия: Джараблус преди референдума за президентската система през 2017 г., Африн преди президентските и парламентарните избори през 2018 г. и Серекани-Гире Спи преди местните избори през 2019 г. Президентът Ердоган и неговите съюзници изглежда вече са започнали предизборната си кампания за президентските и парламентарните избори, насрочени за юни 2023 г.

Нека подчертаем, че Турция, която е член на НАТО и Съвета на Европа, използва контролираното от Русия въздушно пространство, за да атакува кюрдите в Кобане и редица други градове, които с много жертви победиха ИДИЛ през 2014 г. и оттогава продължават борбата си. Досега Турция безнаказано организираше подобни нападения срещу кюрдите в Северна Сирия. Интересното е, този път сирийският режим не е повдигнал никакво силно възражение.

Международната общност не бива да мълчи пред подобни смъртоносни нападения, които са в явно нарушение на международното и хуманитарното право. С настоящото призоваваме международната общност, нашите приятели и международните институции да предприемат незабавни действия срещу трансграничните нападения на Турция и да предотвратят нова хуманитарна катастрофа.

Фелекнас Уджа и Хишяр Йозсой

Съпредседатели по въпросите на външните работи на Демократичната партия на народите

21 ноември 2022 г.

Заглавно изображение: Постер на предстоящия протест, организиран от „Храна, не война“

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments