Акценти

Социалистка към ръководството на БСП: “За бъдещето на лявото се говори, но без вас”

По-рано тази седмица част от членовете на колектива на сп. dВЕРСИЯ получиха покани от ръководни органи в БСП да се включат в дискусия, инициирана от настоящото лидерство в партията, на тема „Левицата в България – идеи, програми, политики“. Дискусията ще се проведе днес (петък, 16 декември) в Парламента. Считаме, че е редно да дадем глас на настроенията, споделяни от множество прогресивни колективи и индивиди, спрямо (ръководството на) БСП. Поради това си позволяваме да споделим надолу отговора на поканата на Рая Апостолова, която е и част от редколегията на списанието. Заставаме изцяло зад нейните думи и остри критики към (ръководството на) БСП. Сп. dВЕРСИЯ нееднократно е заявявало публично и категорично критики към първо неолибералния, а вече открито консервативен курс, който е поела социалистическата партия, която към този момент няма никаква легитимност да претендира за представителство на левите хора в страната.

В същото време съзнаваме, че самата БСП не е монолитна, а е вътрешно разделена. В редиците ѝ има истински прогресивни хора – комунисти, социалисти и социалдемократи, – които виждат, че политиките, които Столетницата води, са не просто погрешни, но и вредни – не само за партията, но и за цялото ляво поле, за широки части от обществото, които би трябвало да се разпознават в левите послания. С част от тези хора, както и с множество други представители на (извънпартийни) леви групи, движения и организации, отдавна водим дискусии и разговори за бъдещето на лявото в България, за пътя напред, за леви програми и визии за цялото общество. Част от тези разговори са отразени в съвместния проект между сп. dВЕРСИЯ и сп. „Ново време“ със заглавие Компас за социалисти“. Друг опит за отправяне на извънпартийна критика към БСП беше създаването на манифеста „Време е!“, зад който стоят немалко от членовете на редколегията на сп. dВЕРСИЯ, както и други леви активисти и интелектуалци. Тези примери са само малка част от множеството срещи, инициативи и разговори, посветени на лявото и неговият път напред в България, проведени в последните над две години, от които настоящото ръководство на БСП не просто не е било част, но е саботирало активно. В този смисъл подобни покани за разговор от същото това ръководство, особено в настоящия контекст, са не просто закъснели и неуместни, но издават и тоталната безпътица, пред която то е изправено. 

Здравейте,

С изненада прочетох поканата Ви да се присъединя към организираната от БСП дискусия на тема „Левицата в България – идеи, програми, политики“, насрочена за 16 декември 22 г.

Изненадата е породена от това, че години наред БСП остана сляпа и глуха за гласа на множеството леви, социалистически и прогресивни колективи, групи и организации от пространството на непартийната левица. Но ако приемем, че това е просто модалност на политическа стратегия, оправдана от вярата за собственото си превъзходство (или пък чисто непознаване на адресатите на Вашата покана), то не мога да приема, че непрестанното затвърждаване на консервативната линия от сегашното ръководство би Ви дало основание да допуснете, че хора от прогресивната социалистическа левица биха седнали на една маса със същото това ръководство.

Струва ми се цинично да каните хора, които нееднократно са заявявали непримиримостта си към споделяните от ръководството на БСП политики на женомразство, хомофобия и открита ксенофобия, които постоянно се налагат като „универсални“ за българското ляво от трибуната на Народното събрание и от речите на лидерката на БСП, г-жа Корнелия Нинова. Говоря за борбите ви срещу някакъв имагинерен „трети пол“; усилията ви бягащите от капиталистическото насилие мигранти от Африка, Азия и Близкия изток да не бъдат допуснати на територията на България; за отказа ви да изисквате радикална промяна в данъчното законодателство; и да предприемете каквито и да било мерки (както откъм идейно образование, така и откъм практични политики), които да се борят срещу климатичната криза, която ежедневно засяга най-бедните слоеве в неравното ни общество, и, на която, изглежда, Европейският съюз ще отговори с поредния капиталистически ход, заключен в програмите на „Зелен преход“.

Искам да Ви уверя, че разговорите за настоящето и бъдещето на лявото в България отдавна са започнали, но без вас. Изключително много на брой бивши и настоящи членове и симпатизанти на партията, нейни доскоро верни съюзници, а и агонистично настроени приятели вече не виждат смисъл от диалог с ръководството на БСП.

Разбирам, че след срещата тържествено ще обявите, че ръководството на БСП се е опитало да събере лявото, но „то“ не поело подадената ръка. Нека остане така. Това ми се струва е политически отговорното поведение на всеки един дръзнал да се нарече социалист днес.

С уважение,
д-р Апостолова

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments