Статии

Декларация на YPG по повод обвиненията за атентата в Анкара

18 февруари 2016

Източник

Главнокомандването на [кюрдските-бел.прев.] Народни защитни отряди (YPG) оповести декларация в отговор на турския министър-председател Ахмед Давутоглу, който обвини YPG за вчерашното нападение над столицата Анкара, при което умряха 28 и бяха ранени 64 души.
От главнокомандването на YPG казаха, че нямат никаква връзка с атаките, отбелязвайки, че Давутоглу отправя това обвинение, за да подготви терена за офанзива срещу Рожава и Сирия. От главнокомандването подчертаха, че до този момент YPG не са влизали в никакъв вид военни действия срещу турската държава, въпреки всичките й атаки и провокации.
Тук публикуваме целия текст на декларацията от главнокомандването на YPG:

“Както е известно на хората ни и на общественото мнение, революцията в Рожава скоро навлезе в своята четвърта година. Като Народни защитни отряди, ние защитаваме народа в Рожава от първия й ден насам. В тежки условия защитаваме хората си от варварски групировки като ИДИЛ и Ал-Нусра. Безброй държави и медии многократно отразяваха подкрепата, която Турция оказва на тези терористични групировки. Освен спрямо терористичните групи, които ни нападат, ние от YPG не сме предприемали военни действия спрямо съседните ни държави или други сили. Въпреки всички провокации и нападения срещу границата на Рожава, ние действахме под историческа отговорност и никога не сме отвръщали на Турция. През последните четири години, Рожава е най-безопасната зона по турско-сирийската граница и не е имало военни действия от наша страна за този период. Тази истина е най-добре известна на турските военни и на правителството на АКР. Те съзнателно изкривяват истината, като ни държат отговорни за експлозията в Анкара.
Бихме искали да повторим посланието си към турския народ и към света: ние нямаме връзка с този инцидент. При това не става дума само за този случай, тъй като никога не сме били замесени в атака срещу Турция. Турската държава по никакъв начин не може да докаже замесването ни в каквото и да е било нападение срещу тях, тъй като такова действие от наша страна не е имало. Изказването на турския министър-председател Давутоглу “Атаката в Анкара беше извършена от YPG” е лъжа и далече от истината. С това си твърдение Давутоглу иска да подготви терена за офанзива срещу Сирия и Рожава и да прикрие отношенията си с ИДИЛ, които вече станаха достояние на целия свят.
Като Народни отбранителни отряди-YPG отново повтаряме, че нямаме връзка с експлозията в Анкара и призоваваме всички наши съседни страни и сили да проявят уважение към революцията в Рожава и волята на хората.”

Източник: ANF

Допълнение от сайта Kurdish Question:

Съюзната демократична партия (PYD), към която са афилиирани отбранителните отряди, казва, че “категорично отхвърля” твърденията, че е замесена.
Салех Муслим, съ-председател на PYD, също отрече твърденията, че YPG обстрелва Турция. “Те не считат Турция за враг”, каза той пред Ройтерс.

Превод: Неда Генова

Редакция: Станислав Додов

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments