Статии

Ne da(vi)mo Beograd – от протести към официалната власт

Тази статия е достъпна и в .pdf формат:

Свали

Интервю на Росица Кратункова с Анджела Рувидич

През 2015 г. имаше масови протести срещу нов строителен проект на река Сава в Белград от чуждестранни инвеститори. Движението Ne da(vi)mo Beograd (игра на думи „Не даваме Белград” и „Няма да удавим Белград“) се заражда и оттогава е важен актьор на белградската политическа сцена. След като години наред беше неправителствена организация и провеждаше протести и акции, през 2018 г. прерасна в политическо движение. През 2022 г. участва в изборите за парламент и общински съвет в коалиция с други зелени и леви партии и движения и успява да спечели места във властта. Разговаряхме с Анджела Рувидич, която е новоизбран член на общинския съвет на Белград и член на Ne da(vi)mo Beograd от 2018 г.

Как започна всичко за движението?

През 2015 г. имаше проект, наречен „Belgrade waterfront“ (Крайбрежието на Белград), който предизвика масови протести. Имаше много малко информация за него, но това, което се знаеше, беше, че това ще бъде огромен проект за недвижими имоти на река Сава, до центъра на града, и че ние ще дадем на инвеститорите земята за строителство безплатно. Предвидени бяха 10 сгради, огромна кула, търговски център и други.

Преди тези събития едно самоорганизирано движение създаваше скуотове*, например на изоставени киносалони. Те наистина преобразиха и дадоха живот на тези места, занемарени от години. Но след като общината и държавата видяха, че нещо се случва в този изоставен обществен имот, просто изпратиха полиция да изгони хората. Те просто не искаха хора там.

Същата тази група граждани, която правеше скуотинг и други обществено полезни и креативни проекти, осъзна, че има нужда от нещо по-голямо като организация и започна Ne da(vi)mo Beograd. Те организираха протести срещу проекта за крайбрежната ивица на Белград всеки ден в продължение на седмици, но жестокото общинско управление успя да игнорира всички. Виждате, че всъщност не можете да направите толкова много на улицата, а трябва да влезете вътре в институциите, което пак не гарантира, че можете да направите нещо, но поне имате по-голям шанс. Уличните акции са важни и трябва да бъдат постоянни. Но хората от Ne da(vi)mo Beograd осъзнаха, че имат нужда и от институционализирана мобилизация.

Има много проблеми в Белград и те са натрупани през годините. В допълнение към постоянното изсичане на дървета и унищожаването на зеленината в целия град, незаконните плаващи кафенета по бреговете на река Сава в район „Нови Белград“ са също голям проблем от години. Заради тях не можете да видите Сава. Тъй като тези съоръжения са построени незаконно, те не са свързани с градската мрежа за питейна вода, канализация или електричество. Те са поставени в близост до водоизточниците, от които Белград се снабдява с питейна вода. Тези кафенета изхвърлят отпадните си води директно в реката до водоизточниците.

В същия район, до реката и кладенците, има насип, който предпазва тази част от града от наводнения и по закон можете да използвате само велосипеди или да ходите по този насип. Кафенетата обаче имат нужда от доставка на стоки и непрекъснато минават камиони, които подкопават защитната стена. Ако има голямо наводнение, целият огромен квартал ще бъде в беда.

Ne da(vi)mo Beograd участва в изборите за първи път през 2018 г. за градския съвет на Белград. Какви бяха действията на движението преди това?

Присъединих се през 2018 г. след тези избори. Преди това все още имаше протести срещу големия проект за крайбрежието. Нещо, което продължаваме да правим и до днес, е да следим какво се случва в града, особено по отношение на градското планиране. Следим какви са промените, има много процедури, в които гражданите могат да участват, да видят всички чертежи, планове, всички изслушвания. Ние следим всичко и информираме хората, защото никой не обръща внимание и няма време да го направи и политиците не говорят за всички тези проблемни проекти. Ходим на обществени обсъждания, правим петиции, говорим с хората. Правим това от 2015 г. Това е един от начините да се борим. Често не е достатъчно, но е важно да кажете на хората какво се случва и да ги научите какви са техните права.

Нашето движение е общинско и е важно всичко да се случва на местно ниво. Ако видим, че се планира нещо проблемно или се случва в някой квартал, информираме хората, всичко е на страницата ни във фейсбук. Понякога стартираме петиция и хората идват и събираме имейли, телефони, за да поддържаме връзка по-късно за други действия. Можем да направим група във вайбър само за този проблем, който ги засяга. Движението не разполага със стабилни финансови средства, затова се стараем да провеждаме всички акции заедно с нашите съграждани, солидарно.

Как е структурирано вашето движение?

В момента имаме 4 000 членове. Преди три години започнахме кампания за членство (за активисти). От изборите през 2018 г. се присъединяват все повече хора, които са супер активни и разбира се, не го правят за пари, а за общата кауза за по-добър живот в града за всички. Ние растем линейно. На изборите през 2022 г. имахме застъпници, които ни подкрепят, някои от тях впоследствие станаха членове. Опитваме се да се свържем с хора от различни части на града, като правим срещи със съседни квартали. След всяка среща някои от съседите решават да се присъединят към движението и да участват активно в битката. Винаги има някой, който иска да се включи.

Движението Ne da(vi)mo Beograd има различни органи, като най-голямото е общото събрание на всички членове. То се провежда веднъж на няколко месеца и обсъжда общи важни и стратегически въпроси за организацията. Имаме общински съвети в повечето районни общини на Белград. Във всяка има по един координатор, а всеки координатор заедно с членовете в тази община образува орган, който координира и организира действията в този квартал.

Имаме и тематични групи: имаме група за правата на жените, за трафика, за хората с увреждания, социално-икономическа, екология. Членовете на тематичните групи са експерти от различни области, ентусиасти, както и обикновени хора, които са засегнати от тези теми. Нашият членски внос е 10 евро на година, но не е задължителен, особено ако човекът няма пари. С парите от членския внос се изплащат заплатите на работещите в движението. Заради изборите през 2022 г. ще получим финансиране от страната, което ще използваме да се структурираме по-добре и да плащаме повече заплати. Важно е хората да работят на пълен работен ден за партията, защото ние сме активисти, но имаме редовна работа и активизмът е нашето свободно време. Трябва да направим повече, ако искаме да спечелим избори. В момента имаме само един офис, но има тенденции тази ситуация да се промени в близко бъдеще.

В началото намирахме пари чрез проекти и дарения от обикновени хора. Диаспората също е много полезна, защото ни подкрепя финансово чрез дарения. Те участват по някакъв начин в политическия живот на Сърбия, защото все още имат членове на семействата си в Сърбия.

Как се организирахте за участие на изборите?

По закон ни трябваха 10 000 подписа, за да се кандидатираме за белградските, републикански и президентски избори. За всеки различен избор са необходими 10 000 подписа, заверени от институциите. Организирането на кампанията през 2018 г. беше предизвикателство. Без медии и без достатъчна видимост. Имаше съмнения относно напредъка ни, но последвалите години показаха, че движението се развива и расте със значителна скорост и че изборите през 2022 г. са отличен момент да покажем и докажем нашия напредък.

Движението ни преди изборите през 2018 г. и преди изборите през 2022 г. се различава значително. През тези четири години създадохме общински комисии, специализирани тематични работни групи, определихме методи за вземане на решения и устав на организацията и др. Започнахме събиране и мобилизиране на членска маса. Движението продължи да се застъпва срещу замърсяването на въздуха и срещу депото и инсинератора за боклук във Винча в Белград, което е частно-публично партньорство с френската компания Suez. Това е лудост, защото никой не знае как се отразява на здравето на хората. Продължихме да се срещаме с други местни инициативи, хора от съседните квартали, за да обменяме идеи и да работим за обща цел.

Най-голямата ни сила беше работата на терен, навън, с брошури, с щандове, от врата на врата. Преди кампания 2022 г. не сме правили кампания от врата до врата. Изискваше се да излезеш от зоната си на комфорт, но след няколко обиколки успяхме да го направим. Бяхме много хора на улицата. Организирахме срещи навън, по квартали, където разговаряхме с местното население за техните проблеми и какво ще направим по въпроса. В един момент имахме 40 щанда едновременно по улиците, беше наистина трудно и забавно.

Просто искахме хората да ни видят от колата, от магазина, да запомнят логото ни, а също и да имаме възможност да говорим.

Кампанията от врата на врата беше много рискована, защото я прави само управляващата партия и всички я мразят. Но знаехме колко важен е този тип кампания, колко значима се оказа в много други държави преди това и в крайна сметка реакциите на хората, които отвориха вратата, и резултатите от изборите го доказаха.

Ами коалицията? Как успяхте да я създадете и с кого?

Нашата коалиция се състоеше от три основни движения: движението Ne Da(vi)mo Belgrade, политическата платформа Akcija и Ekološki Ustanak. Това сътрудничество и коалиция беше логично, защото всички движения се занимават с подобни теми на местно ниво, сред които зеленият дневен ред е един от основните. Всички тези организации имат различна история, действали са в различни части на Сърбия, но желанието за справедливо и устойчиво общество е нещо, което ни събра.

Основните теми на борбата на организацията Ekološki Ustanak бяха миниводноелектрическите централи в южната част на страната, а след това добивът на литий и изграждането на мини в западната част на Сърбия.

Akcija е създадена от кмета на Шабац в Западна Сърбия Небойша Зеленович. В нашата организация ние сме за участие и той беше първият и единствен кмет, който направи партисипативен бюджет* в своя град, въпреки че е по-либерален. Това е модел за следване до известна степен. Той не е бил кмет през последните няколко години, защото управляващата партия го изгони.

Програмите на всични ни се припокриваха и всички бяхме сигурни, че само чрез синергия, съвместни действия, изграждане на коалиция можем да постигнем истинския си и пълен потенциал.

Направихме коалицията през 2021 г., една година преди изборите. Освен тези три големи организации, има една ромска организация, лява политическа платформа „Солидарност“ и още няколко организации.

Създадохте зелено-лява коалиция. От какво трябваше да се откажете?

Не се отказахме от много неща. Имаше трудни моменти, но успяхме да преодолеем повечето. В крайна сметка най-важното е, че имаме една и съща цел, която е солидарно общество, здравословна среда за живот, по-добри условия на живот за всички хора в Сърбия, така че се опитахме да вървим в тази посока заедно.

В коалицията имаше договор, в който се разбрахме коя организация колко места в избирателната листа да заеме, колко средства от кого да предостави, споразумение за събиране на подписи и т.н. Такива договори са логични и желателни при сключване на коалиционни споразумения. 

Ами медиите? Успяхте ли да получите малко видимост?

Повечето медии в Сърбия са проправителствени. В кампанията се показа, че дори медии, които се смятат за опозиционни, не гледат еднакво на всички опозиционни партии, а предпочитат една. Така че не беше лесно да достигнем до медиите и да говорим за нашата програма и теми.

Организираха се дебати по националната телевизия веднъж седмично месец преди изборите. Това беше единственият момент, в който участвахме по националната телевизия, което, разбира се, не е достатъчно. В тези дебати ние трябваше да представим нашия дневен ред на хората в рамките на 5 минути. През това време политиците от управляващите в прякото предаване ни обвиняваха в кражби и разни други измислици.

Така че не успяхме да спечелим достатъчно медийно пространство, каквото би трябвало да ни се полага. Докато е на власт тази система, ще е така. Съзнавайки всичко това, улицата беше основната ни арена.

Войната в Украйна рефлектира ли върху коалицията ви?

В нашата коалиция всъщност не говорихме толкова много за войната в Украйна. Имахме и други неща, битки на терена. Поради факта, че сме общинско движение, големите световни и републикански теми не са наш приоритет.

Направихме всичко възможно да поставим фокуса на кампанията си основно върху нашата програма и плановете за Белград, така че успяхме да избегнем теми, по които не сме в позиция да вземаме решения, и всички в коалицията бяха съгласни с това. Опитахме се да останем настрана и да поставим фокуса върху нашите теми. Беше много тежко в медиите.

Всички в коалицията се съгласихме, че нападение от страна на суверенна държава срещу друга суверенна държава означава война, срещу което ние категорично заставаме и не обсъждахме повече.

Какво мобилизира най-много хората?

Факт е, че хората са най-мобилизирани, когато в квартала им се случи нещо лошо. След тази битка те също се мобилизират, когато виждат, че подобни неща се случват и в други части на града. Тогава хората се събират, споделят опита си и по-лесно намират решения. Въпреки всички мъчения, в които живеем вече десетилетие, хората все още имат смелостта и силата да се бунтуват, да се борят за своя квартал, парк, улица, но и за други части на града. Солидарността е това, което ни прави силни и упорити.

Какво бихте променили във функционирането на вашата коалиция?

Изборите през 2022 г. бяха голямо предизвикателство за движението, но и за цялата коалиция. Нямахме много опит, но се борихме като лъвове. И тази година се повтори нещо, което става навик на тази система – организираха се избори и на трите нива едновременно. Това поставя опозиционните партии в неизгодна позиция, тъй като фокусът от града често се губи заради теми, свързани с президентските избори.

Отношенията в коалицията бяха динамични, но никога не съм предполагала, че може да е по друг начин. Всички сме живи хора, с емоции, често доста изтощени, но всички готови да се борим докрай за идеалите си.

Резултатите от изборите и по-нататъшните изследвания показаха, че коалицията има повече гласове, отколкото биха имали, ако се бяха явили поотделно. Имаме подобни програми и в момента няма място за повече партии от този тип на политическата арена в Сърбия. Мисля, че в този случай ще се караме помежду си, защото гласоподавателите се припокриват.

Влязохме в институциите както на републиканско ниво, така и на общинско в Белград. Републиканските избори приключиха официално три месеца след самите избори, което говори за състоянието, в което се намира страната ни.

Движението Ne Davimo Beograd е готово за нови предизвикателства. Управляващата партия на Вучич дори не знае колко луди глави са седнали сега на парламентарните банки, колко ще се борим за правата на всеки гражданин на Белград и Сърбия и че ще се опитаме да направим всичко възможно да затрудним разрушаването на тази държава. Нашето време тепърва предстои. Ще се борим да направим този град и тази страна по-добро място за живеене за всички нас!

 

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments