Статии

Няма изтекли данни за летящи прасета: водещи интелектуалци коментират безкрая на политическия сезон

Вчера Андрей Райчев обяви, че поради „два неочаквани сюжета – изтичането на данните от НАП и африканската чума […] политическият сезон няма да приключи“. Разбираме, че това е добра новина. Действително в последните две години управлението се характеризира с перманентен скандал, но същевременно социологът ни уверява, че „стабилността е повишена“. Фактически тоталната криза е много добро нещо.

Поинтересувахме се от мнението на водещи интелектуалци за политическата обстановка в разгара на лятото с надеждата да ни насочат как да се справим с всичката тази стабилност и изобщо да ни разяснят какво се случва с живота ни.*

 

Ивайло „Нойзи“ Цветков

Avus, cum cohortaretur milites ut caperent arma atque exirent contra, dixit celeriter se illos, scrofa porcos, disiecturum – id quod fecit. В този смисъл разпръскването е водеща метафора на днешния ден – разпръскване на чума, разпръскване на протести, разпръскване на данни, пръскачки… Но въпросът, който си задавам, откакто беше онзи мразовит ден през февруари в Йоркшайър (бях на 10), е: „Ако и хората, и прасетата не могат да летят, то аз какво искам да бъда?“, доколкото zoon politikon има този избор, разбира се, така да се каже, между стария Майор и Хермес, хаха. Сякаш всички са избрали твърдо първия и никой не се вдъхновява от втория. Но това може би не бива да изненадва. Чай?

 

Харалан Александров

Чрез прасето една категория българи постига усещане за екзистенциална сигурност, стабилност, свобода и независимост от пазара, от властта, от държавата и от обществото като такова. Решението е обезпрасяване, но това означава тежка реформа и съответно, тежка травма за българина, който е по природа травмиран и дълбоко комплексиран, и затова предпочита да си живее в едно славно време – славно безвремие т.е. – на вечно ядене и пиене, където не му се налага да се тормози за обществени въпроси. В този смисъл неслучайно точно сега Слави обяви нов проект – аз много го уважавам, но политически сме много различни. Той – Слави – сега идва да спаси славното време и да избави българина от травмата. Тук имаме дълбока, старозаветна диалектика между колението и спасението – българинът си е зациклил в този аврамистичен сюжет.

 

Михаил Константинов

Течът на данни не бива да ни притеснява. В крайна сметка у нас постоянно изтича нещо – мозъци, култура, отговори на матури, изборни резултати… Нищо кой знае какво не е станало. Системата си е пробита отдавна и така е по цял свят. Но в други страни я пълнят с хора, качествен материал – бели бебета от силни майки. Тука е нехайство и погром.

 

Ицо Хазарта

Стига сме се оправдавали. Ние сме мрънкачи. Трябва да бачкаме повече. Има простотии, които не би трябвало да ги има. Но гледам да не се занимавам с тях. 

 

Валентин Вацев

Вижте, всичко, на което сме свидетели, е просто незначителен бриз в отношенията с Русия. Либералната власт, стимулирана от евробюрокрацията, си мисли, че като лиши народа от неговите прасета, ще извърши някаква светла реформа и ще обиди някак Путин. Но това е заблуда, движена от едни соросоидни идеи (да не забравяме, че Джордж Сорос е днешният говорител на Лев Троцки). 

 

Иво Инджев

Не може да има съмнение за това защо африканската чума е изключително в Източна Европа и Източна Азия. Путлеристкият режим, поддържан от армиите си от русофолистични тролове, разпространява заразата като част от хибридната си война срещу свободния свят. Но така, както оставиха МОЧА да мори София 1000, ДС-агентите от Петата колона на Москва у нас ще оставят и африканската чума да вилнее из България в името на своя господар.

 

* Текстът е сатиричен и повечето изречения са измислени изказвания на иначе истинските публични личности. Искахме да присъства и мнение на поне една жена, обаче поне от Древна Гърция насам свръхмисленето по Големите Въпроси си остава привилегия на мъжете.

 

Заглавно изображение: Brad Smith @ flickr.com

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments