Статии

Солидарност с мигрантите в Елеонас и арестуваните активисти

Увод от Transnational Migrants Coordination:

Публикуваме този текст, написан от Джанис от гръцкия колектив „Солидарност с мигранти“, за да изразим пълната си подкрепа за борбата, която водят мигрантите, за да предотвратят затварянето на лагера „Елеонас“ – единственият приемен център в Атина. Докато полицията използва насилие, за да премести лагера, нападайки без колебание дори бременни жени, страната продължава брутално да отхвърля мигрантите, да строи стени и да милитаризира границите. Същото се случва и на границата между Турция и Иран, където Ердоган нареди да се построи стена, и на границите между Полша, Беларус и Литва, където се приемат само белокожи бежанци от Украйна. Докато войната в Украйна прекроява миграционните режими, а енергийната и продоволствената криза налагат приемането на мигранти само като работници, за да се запълни недостигът на работна ръка, жените и мъжете мигранти продължават да прекосяват Средиземно море и източните маршрути в търсене на по-добри условия на живот и повече свобода. Точно сега, повече от всякога, ние настояваме за свобода на движение и безусловно европейско разрешително за пребиваване. От 8 до 11 септември ще бъдем на Транснационалната среща в София, за да обсъдим борбата на мигрантите срещу експлоатацията, расизма и патриархалното насилие и да се организираме заедно.

Солидарност с мигрантите и арестуваната активистка!

Борбата на жителите на лагера „Елеонас“ в Атина срещу принудителното им преместване продължава вече месеци наред. Те отказват да бъдат преместени от единствения лагер в град Атина в маргинализирани лагери насред нищото, да бъдат изправени пред липсата на жилище или пред депортация. Това, което мигрантите искат, е процедурите им за предоставяне на убежище да бъдат уредени по-бързо, да вземат документите си в изряден вид и да получат достойни жилища в градовете. През последните месеци община Атина обяви закриването на лагера, за да насърчи „възстановяването“ на районите Ботаникос и Елеонас. От юни 2022 г. Министерството на миграцията и убежището заплаши жителите на лагера „Елеонас“ да напуснат структурата. Оттогава са организирани няколко прехвърляния в лагери като Скисто, Рицона и Малакаса.

На 18 август е проведена насилствена операция от специални полицейски части, които нахлуват в лагера в сътрудничество с управителката на лагера, за да съдействат за осъществяване на прехвърлянията. При тази силова операция в 04:00 ч. със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати са пострадали бебета, деца и майки, които са протестирали срещу насилието, като е създадена атмосфера на страх и параноя на място, където хората търсят убежище от войната и полицейското насилие. Благодарение на мобилизацията на мигрантите обаче полицията успява да прехвърли само няколко от жителите. На 19 август в 07:00 ч. сутринта полицейските сили отново са задействани срещу мигрантите. Жителите на лагера искаха да спрат управителката на лагера да влезе в лагера, за да забавят плановете за прехвърляне. Тя отново разпоредила тежки полицейски части, които пребили мигрантите и активистите, сред които шестима били арестувани само за това, че са подкрепили мигрантите в борбата им. Те ще бъдат изпратени на съд на 1 септември с обвинения, които включват обида, заплаха, съпротива, нарушаване на работата на органите на реда и нарушаване на обществения ред. Тази операция очевидно е била начин да се всее страх сред жителите на лагера и активистите, но тя няма да постигне целите си!

Междувременно управителката на лагера продължава да изнудва и сплашва жителите на лагера или дори да арестува някои от тях, докато са в лагера или извън него, с различни оправдания. Очаква се ново прехвърляне на хора да се осъществи през следващата седмица, вероятно преди разсъмване на 30 август. Мигрантите са информирани за прехвърлянето си с писмен документ, а също така им е казано, че ако откажат да напуснат, ще бъдат изхвърлени на улицата, а досиетата им ще бъдат блокирани и премахнати от гръцката система за предоставяне на убежище. това физическо и психическо насилие и изнудване са дори в разрез със закона.

Борбата на „Елеонас“ вече успя да отложи затварянето на лагера и привлече вниманието на обществеността, дори и на международно ниво, оказвайки натиск върху гръцкото правителство, което използва насилие дори срещу деца и бременни жени. Решимостта на жителите на лагера да продължат борбата докрай дава сили на всички нас, но и изисква нашата солидарност по всякакъв възможен начин. Ние сме солидарни с мигрантите, които отказват да бъдат насилствено преместени в други лагери, и подкрепяме борбата им за свобода на движение срещу транснационалния режим на насилие и граници. Поради тази причина ще участваме в Транснационалната среща в София, за да укрепим и разширим нашите борби и да организираме силата на мигрантите на транснационално ниво.

Борбата на лагера „Елеонас“ е справедлива и трябва да успее!

Обвиненията срещу всички арестувани трябва да отпаднат!

Настояваме за свобода на придвижване, жилище, здравеопазване, образование, трудови права и разрешение за пребиваване за всички!

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments