Събития

Възпоменателен митинг за ромския геноцид ще се проведе на 2 август в София

romski genocid

На 2 август 1944 г. 3000 мъже, жени и деца от ромски произход са убити в газовите камери на Аушвиц-Биркенау.  70 години по-късно Европейският парламент приема резолюция, с която официално признава ромския геноцид. Втори август е обявен за възпоменателен ден за повече от 500 000 хиляди роми и синти, намерили смъртта си в нацистките лагери.

На 2 август в София, на ул. „Париж“ от 11:00 до 12:00 ч. за първи път стотици роми у нас ще се съберат, за да почетат жертвите. Инициативата се организира от Постоянната ромска конференция и е част от вълната от събития, които обхващат Румъния, Чехия, Сърбия, Италия, Словакия, Македония и Унгария. Протестите от 27 юли до 6 август в различните държави са насочени срещу ескалиращата през последните месеци брутална агресия към роми – деца, младежи и жени – в Украйна, Словакия и Италия от страна на крайнодесни националистически групировки.

„Опитите за създаване на регистър на етническа основа, иницииран през юни от италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини, препращат към управлението на Мусолини, когато бяха гласувани расистките закони. С тях беше подготвена почвата за избиването на хиляди евреи и роми от Италия, след нацистката окупацията на страната. Логично следствие на националистичната реторика е простреляното в гърба ромско момиченце на година и три месеца, в ръцете на майка му – само преди дни в Рим. Въоръжените погромите срещу роми, извършвани от крайни екстремистки групи в Украйна и довели до убийството на 24 годишния Дейвид Поп, ни връщат във времената, които доскоро вярвахме, че са затворена страница от европейската история“ – споделят организаторите.

Пропитите с омраза политики от страна на участващи в управлението на държави от Европа демонизират образа на различния и будят проявите на ултранационализъм. България не е изключение: засилва се ксенофобията срещу различните, използва се речта на омразата и се извършват престъпления от омраза. Правосъдната система у нас не предоставя механизми за разпознаването им и за защита: едва 28 са регистрираните в полицията престъпления от омраза за 2016 г., 299 са заведените дела и 71 са завършилите с присъда [1].

„Очакваме подкрепа и разбиране по тази чувствителна тема. Червените линии на демокрацията, начертани в свободния свят, изграден върху руините от Втората световна война, не трябва да бъдат прескачани.“ – допълват от Постоянната ромска конференция.

Убийствата на хора заради етническия им произход не могат да бъдат оправдани. С инициативата на 2-ри август стотици роми от цялата страна, подкрепени от ромски и проромски организации, ще предизвикат излизането от  апатията и поемането на отговорност от страна на европейските държави. Никога повече! е посланието, което ромите ще отправят на 2 август: десетки кафяви триъгълници, използвани за белязване на ромите в концлагерите, ще бъдат закичени на дърво в центъра на София. Протестни декларации срещу случващото се в последните няколко месеца ще бъдат връчени в посолствата на Италия и Украйна.

Хроника на една предизвестена омраза, 2018 г.:

9 май  

Украйна: Група екстремисти опожаряват ромски лагер в района на Лвов.

23 май  

Украйна: 12 души, въоръжени с огнестрелни оръжия, нападат ромски лагер в района на Тернопил. Прогонени са 7 възрастни и 33 ромски деца от лагера, след което нападателите запалват лагера.

18 юни  

Италия: Матео Салвини, министър на вътрешните работи и вицепремиер предлага преброяване на ромската общност в страната, без ясно да се обясни обхвата на това действие. След неговото изявление румънски граждани от ромски етнос са депортирани и техните жилища в Рим са унищожени по инициатива на местните власти.

23 юни  

Украйна: Членове на ултранационалистическата групировка «Твереза і зла молодь», въоръжени с ножове, нападат ромско жилище в Западна Украйна. Убит е ром на име Дейвид Поп, на 24 години. Ранени са десетки, сред които и дете. Счита се, че групировката «Твереза і зла молодь» стои зад 24 до момента расистки атаки над роми.

2 юли

Украйна: Нападната и убита с нож е 30 годишна ромска жена в Берехове, Закарпатска област.

19 юли   

Италия: Ромско дете на година и три месеца е простреляно в гръба, докато е държано в ръцете на майка си.

21 юли

Словакия: Даниел Данис, 21 годишен ром е нападнат от 15 скинари, жестоко пребит с камъни и пръчки и доведен до състояние на кома. При нападението е ранен човек от неромски произход, който се е опитал да защити нападнатия. Служител от медицинския екип отказва съдействие с думите: Центърът на града не е за цигани, а за бели.

Хрониката не отразява случаите на конфронтация и агресия между роми и нероми в България, както и изказванията на наши политически фигури от последните няколко месеца. Повече по темата можете да намерите в статията на Росица Кратункова България (н)е само на българите.

 

Източници:

[1] Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) – по данни на Прокуратура на Р България за 2016 г.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments