Статии

Протестни борби: Долу мафията и грабежа! Оставка и справедливост!

Самоорганизираният антикапиталистически блок на протестите срещу правителството и колективите на сп. dВЕРСИЯ, Барикада, Фабрика Автономия, Фондация „Документални“, Колектив за обществени интервенции (КОИ), Солидарна България и ЛевФем излязоха с общи протестни послания. Десетте точки, насочени срещу мафията и грабежа в различни социални и политически сфери, са обединени в листовка, която ще бъде раздавана на протестите в София. Приветстваме всеки, който застава зад тези борби, да ги разпространи в социалните медии, да ни помогне с раздаването на листовките на протестите в столицата или да ги разпечата и раздава на протестите в други населени места. Публикуваме целия текст на листовката по-долу, а самата нея можете да намерите тук:

Листовка

Събитията от последните дни са само искрата, която запали огъня на общественото недоволство. Но напрежението тлее отдавна. Тлее, защото едни живеят в палати, а други в бараки. Тлее, защото „здравеопазването” ни убива. Тлее, защото общите ни природни блага се разграбват поголовно и нагло. Тлее, защото системата не работи в интерес на всички ни, а единствено в полза на едрия бизнес и политическия елит. Докато обикновените хора рискуват здравето и живота си, бизнесмени и политици продължават да заграбват общите блага.

Няма да позволимна управляващата върхушка отново да ни раздели на българи и турци, роми и бежанци, градски хора и селяни, умни-и-красиви и беззъби-и-бедни. Всички сме хора. Всички искаме достоен живот в тази страна. Всички страдаме от разграбването на обществените ресурси, които заедно сме изградили с труда си.

Затова се борим за:

  1. Край на мафията в правителството и парламента. Пълна отчетност на Народното събрание и правителството. Преразглеждане на концесионните договори на обществените услуги. Публичен контрол върху обществените поръчки.
  2. Край на мафията в съдебната власт. Отчетност на главния прокурор пред публична комисия. Закриване на корумпирания специализиран съд.
  3. Край на мафията в полицията. Не на полицейското насилие. Полиция в служба на хората, не биячи на властта.
  4. Край на мафията в строителството. Стоп на строежите, които рушат природата по Черноморието и в планините. Да бутнем фалшивите подпорни стени на властта!
  5. Край на мафията в земеделието. Отмяна на разрешенията за проучване на полезни изкопаеми. Чисто земеделие от и за хората.
  6. Край на мафията в еврофондовете. Инвестиране в образованието. Адекватни икономически мерки за справяне с кризата след КОВИД-19 и борба срещу неравенствата, най-високи в ЕС.
  7. Край на мафията в здравеопазването. Край на търговския статут на болниците и на петцифрените заплати на директорите им. Истински здравни мерки против пандемията. Достъпно публично здравеопазване за всички! 
  8. Край на данъчната мафия. Премахване на плоския данък. Справедливо данъчно облагане, при което богатите, а не работещите бедни плащат по-голям дял.
  9. Край на мафията в сферата на труда. Край на орязването на Кодекса на труда. По-големи правомощия на Инспекцията по труда. Законодателни промени за по-лесно организиране на стачки.
  10. Край на мафията в медиите. Разбиване на медийния монопол. Пълен обществен контрол над обществените медии.

Оставка и справедливост!

Листовка

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments