Статии

Болници, а не резиденции: протестни искания

Събитията от последните дни са само искрата, която запали огъня на общественото недоволство. Но напрежението тлее отдавна. Тлее, защото едни имат палати, а други само бараки. Тлее, защото здравеопазването ни ни убива. Тлее, защото общите ни природни блага и ресурси се разграбват поголовно и нагло. Тлее, защото нито една система не работи в интерес на всички ни, а обратното – защитава единствено бизнес и политическия елит. Докато обикновените хора рискуват здравето и живота си, бизнесмени и политици продължават да крадат и заграбват онова, което по начало трябва да бъде общо.

Няма да позволим на управляващата върхушка отново да ни раздели на българи и турци, роми и бежанци, градски хора и селяни, умно-красиви и грозни и бедни. Всички сме хора и всички искаме заедно достоен живот в тази страна. Всички страдаме от заграбването на общите ни блага и ресурси, които заедно сме изградили с труд. Плодовете на този труд обаче ги берем не всички ние, а единици представители на един самозабравил се политически и икономически елит.

Затова ние от колектива на сп. dВЕРСИЯ отправяме следните искания и каним всеки, който се припознава в тях, да ги сподели:

  1. Искаме пълно спиране на всички строежи, които рушат природата по Черноморието и в планините. Да бутнем фалшивите подпорни стени на властта! Отмяна на разрешенията за проучване на полезни изкопаеми. Искаме чисто земеделие за и от хората, а не окупирано от земеделската мафия.
  2. Природата и здравето като социални блага са неразривно свързани. Затова искаме публично и достъпно здравеопазване за всички! Да застанем до медицинските сестри, които цяла година се бориха да изхвърлят търговските дружества от здравеопазването! Медиците ни имат нужда не от ръкопляскания, ами от достойни условия на труд!
  3. Непрекъснатото противопоставяне на бедни срещу бедни, на роми и турци срещу българи работи за властта, а не срещу нея. Не на расистките политики и реч, не на етническото противопоставяне на едни граждани срещу други, не на полицейското насилие срещу протестиращи! Заедно заставаме срещу самозабравилата се власт и заедно искаме повече социална сигурност, образование и здравеопазване за всички!

Долу палатите, власт на народа! 

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments