Covid-19Статии

Ролята на работническия активизъм в успешната борба на Виетнам с Коронавируса

От Джо Бъкли

Линк към оригинала

2 юли 2020 г.

Действия на работниците накараха виетнамското правителство да предприеме мерки срещу Ковид-19. Към момента на писане случаите са 334 и нито един смъртен. Чрез стачки и активни действия по работните места работниците настояха за защита и подкрепа. 

През февруари шивашки работници в Preager Vietnam инициираха стачка с искане  фабриката да вземе мерки за защита на работниците от коронавирус. В отговор местните синдикални представители организираха обучения и разговори с медицински експерти, а компанията предостави безплатни маски, профилактични измервания на температурата на работниците и дезинфекционно почистване. Други фабрики от същия регион последваха примера.

Виетнам с пълно право бе похвален за невероятно впечатляващия си и ефективен отговор срещу КОВИД-19. Към момента на писане случаите са 334, включително 323 оздравели и нито един смъртен случай. Здравните експерти отдават успеха на Виетнам на своевременните мерки след първия засечен случай през януари – сред тези мерки са затварянето на училища, добра координация в бързото проследяване и карантиниране на заразени и контактни лица. Страната вече се е върнала повече или по-малко към нормалното си ежедневие с изключение на международните полети, които все още са затворени като се очаква някои линии  да отворят през юли. 

Към допълнение на това държавата обяви пакет от социални мерки в размер от 2.6 милиарда долара за бедни семейства и други, загубили прехраната си заради икономическото въздействие на вируса. Уволнените или временно съкратените  без право на обезщетение, бедните или тези на прага на бедността семейства и самоосигуряващите се, улични търговци, чийто доходи са изчезнали, получават месечни помощи от правителството. Помощите са скромни, но осигуряват временен жизнен минимум за тези, които иначе остават без нищо. Осигурени са и т.нар. „оризови банкомати“ с безплатен ориз за нуждаещите се. 

Политическата система в държавата е еднопартийна с държавна федерация на синдикатите – Виетнамска обща конфедерация на труда (ВОКТ) и без свобода на сдружаване (въпреки че през януари 2021 г. се очакват реформи, позволяващи представителни организации на работниците на ниво фабрики). На национално ниво ВОКТ е подчинен на управляващата Комунистическа партия. Това не означава, че конфедерацията е изцяло безсилна и съществува спор в научните среди за това до каква степен конфедерацията може да бъде ефективна и представителна. На ниво работно място обаче ВОКТ е доминирана от работодателите като голяма част от синдикалните представители са управители на отдели „човешки ресурси“ в съответното предприятие. Следователно, на това ниво, ВОКТ не върши нещо значително за работниците. 

Също така всяка година има стотици спонтанни стачки. Тези стачки са самоорганизирани от работниците и са съсредоточени предимно в промишления сектор. ВОКТ не е оглавявала нито една от тях. Тези стачки често пъти са успешни в удовлетворяването на поне някои от исканията за условия на труд и заплащане. Част от стачките имат и по-широко влияние на национално равнище – например предотвратяване на изменения в осигурителното законодателство, преразглеждане на законопроект за налагане на нови икономически зони и реформи в свободата на сдруженията. Изходът от стачките често се разрешава в преговори между работни групи, състоящи се от служители на месните синдикати и Министерство на труда, и работодателите. Стачките не са спирали и по време на епидемията. 

Двояко разгръщащ се отговор на работниците

В книгата си от 2018 г. консултантът по трудови отношения, Волфганг Дойблер, твърди, че трудовите отношения във Виетнам се състоят от т.нар. „двойна структура“. Според него ВОКТ води борба за промени на национално равнище, докато самоорганизираните работници се борят на микрониво в рамките на предприятията за условия на труд и заплащане. Авторът твърди, че тази система е ефективна и, „въпреки недостатъците ѝ, не са необходими фундаментални промени“. 

Не съм напълно съгласен с Дойблер – аз например смятам, че са налице доста по-динамични отношения между ВОКТ  и спонтанните стачки на работниците. Но неговата идея е интересна и необичайна и заслужава внимание. Може би именно „двойната структура“ влезе в действие в борбата на Виетнам с коронавируса. ВОКТ се нае с настояване за провеждане на обучения за предпазване от заразяване и раздаването на маски и дезинфектанти за ръце и освен това участва в изготвянето на пакета за социални помощи. Активизмът на работниците, от друга страна, застави предприятията да предприемат на местно ниво превантивни мерки срещу КОВИД-19. А в момента, в който започна да се усеща икономическият ефект от вируса, работническият активизъм се прояви като защита срещу намеренията на работодателите да прехвърлят загубите от кризата върху работниците.

През февруари стачкуващите настояваха за лично предпазно оборудване и други превантивни мерки във фабриките. В част от стачките участваха и китайски граждани, на които след празненствата по случай китайската лунна нова година, им се позволи да се завърнат по работните си места във Виетнам, без да бъдат тествани. Работниците в шивашкия цех Domex например излязоха на стачка, подозирайки, че завърналите се китайски работници са заразени с коронавирус. В отговор на стачките здравните органи тестваха китайските граждани и ги карантинираха за 14 дена. 

В края на март след припадането на двама работници от шивашкия цех Pinetree поради липса на кислород, започна стачка с искане на работниците да им се позволи да си останат вкъщи като предпазна мярка срещу епидемията. Собственикът на фабриката отказа, но значителна част от работниците напуснаха така или иначе. В крайна сметка управлението се съгласи да въведе превантивни мерки като предоставяне на маски и дезинфектанти за ръце,  проветлива среда и заплащане на работниците, които по необходимост бяха карантинирани. 

Един от големите спорове бе във фабриката за обувки в Seethings, предприятие с редица трудови проблеми от известно време насам. На 22-ри и 23-ти май около хиляда работници излязоха на стачка заради неизплатени допълнителни възнаграждения, заплащане на извънреден труд и осигурителни вноски (даващи достъп до здравеопазване, обезщетения за безработица и пенсии), които им се дължаха отпреди да избухне епидемията. Стачките бяха реакция срещу изявлението на компанията, че няма да плаща нито едно от гореизброените поради липса на средства. 

Тогава Seethings излезе със съобщение, че поради финансови затруднения ще плати дължимите възнаграждения за извънреден труд до края на май, някои допълнителни възнаграждения до края на юни и остатъка през юли. Компанията също така съобщи, че по повод на коронавирус кризата ще предостави възможност за част от работещите да продължат да работят както обикновено, докато останалите ще трябва да вземат неплатен отпуск. Работниците протестираха срещу изявлението като се събраха пред фабриката на 25-ти май. Държавните органи в този момент се намесиха с предупреждения срещу предприятието, заявявайки, че изявлението му не съответства на правната уредба и настояха  то да продължи  да изплаща заплати. 

Виетнамската „двойна структура“ в никакъв случай не може да се смята за перфектна. Стотици хиляди работници загубиха средства за препитание временно или  постоянно. Последствията от това ще се усещат още дълго. Но работниците са активни в исканията си да бъдат защитени от най-лошите ефекти на коронавируса, както от здравна гледна точка, така и в икономически аспект. Стачките и протестите във Виетнам изиграват значителна роля в отговора срещу КОВИД-19 от страна на работодатели и правителство и това със сигурност следва да се отбележи като важен елемент от успеха на Виетнам в борбата с коронавируса. 

Превод: Шукри Шукри

Източник заглавна снимка: AP/Hau Dinh

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments