Covid-19Статии

Протести и стачки на румънски работници и синдикалисти в Борнхайм

От седмица насам близо 150 земеделски работници стачкуват и протестират за по-добро заплащане и срещу лошите условия на настаняване в една от големите ферми за аспержи в Борнхайм – Spargel Ritter. Фермата за аспержи се управлява от няколко седмици от администратор по несъстоятелност. 

Работниците, повечето от които са румънци, започват спонтанни стачни действия на 15 май, като отказват да работят докато не им бъдат изплатени дължимите заплати. По техни думи, много от тях са получили едва между 100 и 300 евро за цял месец работа. Освен незаконно ниското за Германия заплащане, работниците са настанени в мизерни общежития, в които спазването на санитарни и хигиенни мерки на социално дистанциране срещу коронавирус е на практика невъзможно.

След първоначалните стачни действия, към работниците се присъединяват и представители на немския Свободен работнически синдикат (FAU). В понеделник (18.05) в Борнхайм се проведе и протест на над 200 работници, синдикалисти и активисти срещу експлоатацията и лошите условия на настаняване. В същия ден работодателите  отпускат допълнителни суми на част от работниците, които обаче продължават да са крайно недостатъчни. На 19 май се състоя демонстрация срещу администраторите по несъстоятелност, а работници и синдикалисти се срещат с представители на румънското консулство в Бон, за да поставят въпроса за ниското заплащане и лоши условия на труд. На 20 май румънската министърка на труда Виолета Александру посети фермата в Борнхайм, за да види ситуацията на място. 

Борбата за изплащане на пълните надници на работниците обаче продължава! Исканията са за изплащане на три месеца труд по 30 часа седмично в размер на минималните за страната 9.35 евро на час. От Свободния работнически синдикат са готови да предприемат съдебни действия срещу Spargel Ritter и администраторите по несъстоятелност и събират дарения, за да покрият разходите по делата на следната сметка:

FAU

IBAN: DE25 3506 0386 1112 5200 05

BIC: GENODED1VRR

Основание: Spargel Ritter

Следете ситуацията на сайта на Свободния работнически синдикат. 

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments