Статии

Медийна dВЕРСИЯ #3: 25 септември – 8 октомври

В рубриката „Медийна dВЕРСИЯ“ насочваме вниманието към значимите събития, тенденции, ситуации, останали в сляпото петно на обичайните медии за изминалите две седмици.

Тази седмица четете: “Аз сама съм си настойник”: жените в Саудитска арабия не стоят безгласни. Гърция не спира да се люлее: остеритет и антиостеритет. Продължаващата битка за културни и икономически права в Етиопия.

Медийна dВЕРСИЯ #1 тук.

Медийна dВЕРСИЯ #2 тук.

Аз сама съм си настойник“: жените в Саудитска Арабия не стоят безгласни

Известно е, че жените в Саудитска Арабия са потискани в техния социален и политически живот, но е не толкова известно всъщност в какво се изразява това потисничество. А още по-слабо популярен е фактът, че то не остава без съпротива.

Около 2500 жени атакуваха кабинета на Краля на Саудитска Арабия на 24 и 25 септември, a петиция събра 14 000 подписка с искане за отмяна на изключително рестриктивния режим на мъжко настойничество.

Настоящият закон изисква от жените да получават разрешение от съпруга си, баща си, брат си, сина си или друг мъж, с който живеят, ако трябва да пътуват в чужбина, да се омъжват или да напуснат затвора. Също, много работодатели и висши учебни заведения допускат жени само срещу представяне на такова разрешение от мъж.

Сред конкретните законови искания е въвеждането на възраст – поне 21 години – след която жените бъдат третирани като автономни възрастни граждани.

Кампанията срещу режима на мъжко настойничество продължава и досега във Facebook и Twitter с хаштага #IamMyOwnGuardian.

Статия на британския Metro тук.

Любителско видео с част от протестиращите в YouTube тук.

 

Гърция не спира да се люлее: остеритет и антиостеритет

През месец май правителството на Ципрас одобри нов пакет от мерки на бюджетни съкращения, въплътени в 7500-страничен документ, побиращ мерки от нови данъци върху кафето до продажбата на хиляди публични недвижими имоти, с цел да се облекчи дългът на страната, възлизащ на 250 млрд. евро.

Още на 22 май, в деня на приемането на пакета, се разгърнаха демонстрации в Атина, водени от бивши представителите на Сириза. Протестите срещу мерките на правителството за угаждане на международните финансови институции не спират вече много месеци наред.

Част от същия пакет мерки е и намалението на пенсиите. Дългогодишни политики в тази посока са довели почти половината от пенсионерите в Гърция да разполагат с месечен доход под линията на бедност, се казва в проучване на Националната пенсионна мрежа, обединяваща основните гръцки пенсионни сдружения.

На 3 октомври около хиляда пенсионери протестираха в Атина и фокусираха вниманието на световните медии с безкомпромисното си директно действие. Най-мащабният антиостеритетен протест тази година се разигра на 8 май.

Статия на The Guardian за протеста в началото на октомври тук.

Видео от протеста на пенсионерите във Facebook страницата на In The Now тук.

Продължаващата битка за културни и икономически права в Етиопия

Продължаващите вече една година антиправителствени протести в Етиопия избухнаха с нова сила на 5 октомври. В областта Оромия 55 души (а по данни на протестиращите – над 100) бяха убити в хаоса на религиозен фестивал, предизвикан като протестен от полицията със сълзотоврен газ и предупредителни изстрели.

Антиправителствените протести започнаха през ноември 2015 година сред общността оромо, представляваща най-голямата етническа група в страната, и в последствие увлякоха амхара, втората по численост общност в Етиопия. В последния ден от олимпийските игри в Рио маратонецът Фейса Лилеса взе среброто на 42 километра и след като, финиширайки, направи знак със скръстени ръце (символ на антиправителствените протести в Етиопия) привлече вниманието на световните медии.

Поначало повод за протестите е принудителното изселване на оромо от техните земи, но към днешна дата етническото и политическо напрежение са ескалирали и преплели множество други стари неразрешени въпроси в Етиопия. Правителството е обвинявано в смъртта на стотици протестиращи, а двама блогъри, изразяващи протестни настроения, бяха арестувани в началото на октомври.

Обзорна статия на Al Jazeera тук.

Заглавно изображение: Saffaa

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments