Uncategorised

Медийна dВЕРСИЯ #2: 11 – 24 септември

Антиправителствените протести срещу кабинета Орешарски от 2013 и 2014 г. продължават да бъдат тема на разговор у нас често, щом стане дума за гражданско недоволство и организирана реакция срещу несправедливостите. Фактът, че в момента на власт е дори по-безсрамно въплъщение на политическото от предишната върхушка, обикновено се тушира с аргумента, че ако не друго, протестите срещу Орешарски са повишили по някакъв начин гражданското самосъзнание на хората и са послужили за пример какво е възможно.

В тези обяснения обаче не се вписва друг факт – че оттогава насам не сме били свидетели на значима реакция на недоволство, а само на спорадични и главно символни актове на протест по съвсем конкретни, ако не и изолирани случаи. Така че вярно е в някакъв смисъл, че протестите от 2013 и 2014 г. демонстрираха какво е възможно. В крайна сметка, към днешна дата представите за протест, гражданственост, а дори и за несправедливост изглеждат непоправимо обладани от претенциите и разказите на средната класа. Което не би могло да се случи без активното съдействие на медиите, решаващи какво да бъде видяно и какво – не.

Не така стоят нещата в други части на света, както ще видите от новите за различни протестни действия по-надолу. В рубриката „Медийна dВЕРСИЯ“ насочваме вниманието към значимите събития, тенденции, ситуации, останали в сляпото петно на обичайните медии за изминалите две седмици.

Тази седмица четете: „На пътя на омразата“ – момче се изправя срещу хомофобско шествие в Мексико. „Всички мразят реформата в трудовия кодекс“ – протестите във Франция избухнаха отново. „TTIP: съпротивата продължава“ – десетки хиляди излязоха по улиците в Германия. „The Charlotte Rebellion: чернокожите в САЩ отказват да се примирят“ – напрежението в Щатите продължава след поредния случай на убит от полицията.

Медийна dВЕРСИЯ #1 тук.

На пътя на омразата

На 10 септември коалиция от различни религиозни и граждански организации на име „Национален фронт за семейството“ проведе шествия в няколко мексикански града с искания за повече защити на традиционното семейство. Кампанията е реакция срещу внесеното през месец май от президента Нието предложение за легализация на еднополовите бракове.

В град Селая, щата Гуанахуато, момче се изправи само срещу хомофобското шествие, заставайки на улицата с разперени ръце. Пожелало анонимност, момчето казва „Чичо ми е гей и не ми харесва омразата срещу него.“ Снимката на момчето превзе световните медии, нареждайки се до други подобни индивидуални актове на смелост срещу консервативни прояви – например, изправилата се срещу 300 активисти на нацистки марш през май в Швеция чернокожа жена или останалият и до днес неизвестен протестиращ от площад Тянанмън, Пекин, застанал на пътя на правителствените танкове през юни 1989 г.

Статия от Telesur тук.

„Всички мразят реформата в трудовия кодекс!“

Недоволството срещу реформата във френския трудов кодекс избухна с нова сила. Въпреки стотиците хиляди, които протестираха от пролетта, въпреки движението Nuit Debout и въпреки невъзможността да постигне консенсус със законотворците и синдикатите, правителството прие през юли промените в закона, позовавайки се на извънредни текстове от Конституцията.

Реформата се основава върху убеждението, че трудовият кодекс не позволява на съвременните работодатели гъвкавостта, от която се нуждаят. Основните промени засягат възможността работното време и заплащането да се договарят директно между работници и работодатели – мерки, за които много хора се страхуват, че ще заличат борбите на френския народ за достойно заплащане и здравословен режим на работа и почивка.

На 15 септември протестни групи излязоха на улиците в Париж, Нант, Тулуза и други градове на Франция. По данни на властите около 78 000 души са демонстрирали в цялата страна. Сблъсъци между полиция и протестиращи доведоха до ранени и от двете страни.

Албум със снимки във Facebook страницата Безвластие тук.

Снимков репортаж на BBC тук.

Статия на Reuters тук.

TTIP: съпротивата продължава

Около 80 000 души протестираха на 17 септември срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) в Берлин, Мюнхен, Хамбург и Франкфурт. Продължилите вече повече от две години преговори и до днес не адресират основните страхове на много европейци, че споразумението ще понижи стандартите за качеството на хранителните стоки, ще изправи околната среда пред нови заплахи и не на последно място, че ще засили процесите на принудителна трудова миграция и загуби на работни места.

Профсъюзи и други организации организират протестните действия още от август месец. 30 000 протестираха срещу споразумението през април в Хановер преди посещението на президента Обама. Различни протестни акции и информационни кампании текат из цяла Европа, включително в България, от началото на 2014 г. насам.

Статия на BBC тук.

Статия на DW от 23 август тук.

Солидарна България следят международните развитие около TTIP, CETA и други споразумения тук.

Онлайн издание на изследването „Договорите за свободна търговия: Инструментът на силните в глобалната икономика“ с автори Ваня Григовора, Чавдар Найденов и Иво Христов, издателство КОИ 2016 тук.

 

 

The Charlotte Rebellion: чернокожите в САЩ отказват да се примирят

Съпротивата срещу полицейското насилие и системния расизъм в САЩ продължава да нараства и да се разпростира отвъд медийно разпознатите шествия на движението Black Lives Matter. В последната седмица напрежението расте непрестанно, след като на 20 септември поредният случай на убит от полицаи чернокож мъж събра около 1000 протестиращи в Шарлот, Северна Каролина. Властите са организирали Националната гвардия, а вече пет поредни вечери протестиращи провеждат различни акции и влизат в сблъсъци със силите на реда.

Разказ на очевидец за вечерта на 20 септември тук.

Поток от материали на очевидци и участници от It’s Going Down тук.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments