Covid-19Статии

Мексикански работници стачкуват за платен отпуск

Кент Патерсън

22 април 2020

Линк към оригинала

Спонтанни стачки, включващи стотици, ако не и хиляди работници избухнаха през последните дни във фабрики с чужда собственост (maquiladoras, бел.ред. т.нар. макиладори са предприятия, които функционират в безмитен режим) в северната част на Мексико.

Притеснени от заболели колеги, включително и такива, които са заболели от COVID-19, работниците изискват от предприятията – в съответствие с федерален указ, който разпорежда закриването на несъществените индустрии, – да ги изпратят по домовете със сто процентова компенсация на заплатите им.

Проучване, направено в мексиканските медии и в социалните мрежи показва, че спиране на работния процес е имало в най-малко 31 различни компании в градовете Мексикали, Сиудад Хуарес, Матаморос, Ногалес и Гомес Паласио, Дуранго.

Концентрирани в стратегическите сектори на електрониката, телекомуникацията и автомобилостроенето, предприятията, в които са били организирани такива стачки, включват Honeywell, Lear Corporation, Electrical Components International, Tridonex и други.

Наравно с исканията си за изцяло платен отпуск, работниците се оплакват и от претъпкани работни пространства, съчетани с липсата на предпазна екипировка.

„Рискуваме живота на семействата си“, споделя макиладор-работникът Антонио Гутиерес за El Diario de Juarez. „… И ако отидеш на работа, хората са натъпкани заедно; очевидно сме изложени на (вируса) и предаваме болестта на нашите семейства“.

Към 19 април най-малко 13 работника от Lear Corporation в града Хуарес, Чихуахуа са загинали от COVID-19, докато четири смъртни случая от други две компании са класифицирани като „вероятно COVID“, според El Diario.

Позовавайки се на държавния здравен служител от Чихуахуа, Артуро Валенсуела, El Diario и Nortedigital.mx отчитат общо 119 потвърдени случая на COVID-19, включително 29 смъртни случая в Сиудад Хуарес към 19 април. Ако тези данни са коректни, това би означавало, че отчетената смъртност на работници от макиладори съставлява повече от половината от общия брой смъртност. Официалните статистики обаче са под въпрос. Юристът и активист Сузана Прието пише за El Paso News, че само за макиладората Хуарес броят на починалите работници е 29.

В Баха Калифорния медиите цитират Оскар Перес, здравен инспектор от щата, според когото 40 работника, заети в макиладората, са болни и трима са починали в резултат на пандемията, най-вече в Тихуана.

В интервю за YouTube канала на мексиканския журналист Хулио Астийеро, Прието казва: „Бедните ще умрат, Хулио. Богатите и бюрократите са си вкъщи“.

Част от трудовите конфликти в северната мексиканска гранична зона и близките градове е свързана с дефинирането на това кое е съществено [предприятие] и кое не.

Виктор Уго Делгадо, президент на мексикалийския клон на работодателската асоциация на макиладора INDEX, заяви пред изданието La Hornada в Баха Калифорния, че около 15 „несъществени“ макиладори в неговата организация не са спрели производството, въпреки че са били инструктирани да го направят.

От 126-те предприятия, свързани с INDEX-Mexicali, 15 процента се считат за „съществени“, като това са онези фабрики, които са част от медицинския клъстер.

Според Делгадо в Мексикали за макиладорите работят над 67 000 работници, или 6,7 % от населението на столицата на Баха Калифорния.

Към уикенда 180 000 работници от макиладората в Хуарес са били освободени от работа, докато 120 000 все още работят, каза Ана Луиза Ерера, ръководител на трудовия отдел в Чихуахуа, цитирана в El Diario. От изпратените у дома работници не е ясно колко от тях получават 100 процента от заплатата си и колко само част от нея.

Статистическите данни, събрани от INDEX-Juarez, отчитат, че в мексиканския граничен град през януари тази година 327 макиладора са наели 301 444 работници. За щат Чихуахуа, INDEX-Хуарес определя този брой на 459 215. Засега макиловият сектор е основният двигател на легалната икономика в Хуарес, град с близо 1,5 милиона души.

Въпреки че стоките, произведени във фабрики в Хуарес и други гранични градове в Мексико, почти изцяло се изнасят към САЩ и други външни пазари, работниците от макиладорите получават частица от това, което получават американските работници; разлика, която се разраства в последните седмици, тъй като разменната стойност на мексиканското песо значително спадна на фона на здравната и икономическата криза.

Спиранията на работа, свързани с кризата от COVID-19, бележат третата голяма вълна от спонтанни стачки в рамките на северната мексиканска индустрия на макилите през последните четири години и половина, предшествана от протести в няколко големи завода на Сиудад Хуарес през 2015 и 2016 и движението 20/32, съсредоточено в Матаморос в началото на 2019 г. По време на предходните протести работниците изискват по-високо заплащане, подобрени условия на труд и независими профсъюзи.

Източник заглавна снимка: Eneas De Troya – CC BY 2.0

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments