Статии

Споделете ни вашата житейска история на прехода!

През 2019 г. се навършват 30 години от края на реално съществувалия социализъм и началото на българския преход. По този повод сп. dВЕРСИЯ ще посвети своя годишен сборник – този път насрочен за септември – на критика на преразказваните митове и на разказване на неразказаните истории на този болезнено близък на всички ни период (а и на една възможна история на бъдещето).

Срещали сме много житейски разкази отпреди 1989 г. – кои романтични и може би дори наивни, кои страховити, потискащи или невероятни. Познаваме добре и сегашните истории – за самонаправилия се човек, за смелия предприемач, за креативния младеж, за добродетелния гражданин… Сякаш обаче живият спомен на живите хора, изнесли на плещите си „прехождането“ на историческия момент, е останал или страничен ефект на нещо друго, или дълбоко заровен под пластовете „големи“ разкази за трансформацията.

Независимо дали сте израснали, изградили семейство или сте се лутали в труда или в лабиринта на държавата във времената на прехода, споделете ни вашата житейска история! За отправна точка можете да вземете някои от следните въпроси:

  • Коя е най-голямата промяна в личен, житейски и обществен план, която отчитате след 1989 г.?
  • Промени ли се материалното ви положение в годините след 1989-та? Как?
  • Промени ли се отношението Ви към политическите и обществени дела след 1989-та? Участвахте ли в демонстрации и протести, гласувахте ли, присъединихте ли се към или подкрепяхте ли политически структури като партии, синдикати, доброволни организации и подобни? Как оценявате това си участие, виждате ли значими развития? Ако да, какви? Ако не, защо?
  • Липсва ли ви нещо от времето преди 1989-та? Ако да, какво? Ако не, защо?

Изпратете ни Вашата история на info@dversia.net в обем до две страници до 15 юни 2019 г. Ако желаете, подпишете текста или пък запазете анонимност. Ние ще се свържем с Вас при възможност, като запазваме правото си да редактираме и обсъдим поместването на историята Ви в сборника.

Благодарим ви!

Заглавно изображение:
Снимка от “Изгубената България” с описание “Арт инсталация – комунизма на боклука, площад “Батенберг”, пред бившия мавзолей на Г. Димитров, 1990 г.”lostbulgaria.com

 

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments