Статии

Презумпция виновен

Zhelayz Andreev

Случаят с Желяз Андреев, обвинен от САЩ за нарушаване на ембаргото със Сирия, провокира у екипа на dВЕРСИЯ желанието да повдигне няколко въпроса за начина на работа на българската правна система и отношенията й с чуждестранните такива.

Ситуацията е повече от неясна, особено що се касае до това има ли вина Желяз и извършено ли е престъпление, но въпреки това опасността от екстрадиция е стряскащо реална. Как се стигна до тук и кои са системните причини български работник, нает според българското законодателство, да бъде подведен под отговорност спрямо американски закони, с които не е бил запознат? Работейки в кол център AW Tronics, Желяз е бил последен в йерархията и е отговарял за продажба на авиационна техника на предварително подбрани му клиенти. Според обвинението на САЩ обаче, тази техника е била използвана и за военни самолети, което Желяз не е имало как да знае. Възможно ли е да бъде извършено престъпление по американското законодателство, когато както клонът на фирмата, така и трудовият договор на Желяз, са уредени от българския закон, и деянието е извършено в момент, в който нито в България, нито в ЕС е наложено ембарго на Сирия? Възможно ли е да бъде извършено престъпление, след като не Желяз е подбирал на кого продава части за гражданската авиация, които според американските власти обаче имат двойна употреба? За нас Желяз е двойно употребен. Веднъж заради несъстоятелното обвинение на САЩ и втори път от българските органи, които освен че го арестуват с измама, не допускат и редовни срещи с адвоката му, които иначе са гарантирани от българския закон.

Случаят с Желяз демонстрира и друга перверзия на съдебните системи. Докато истинските виновни, бившите шефове на Желяз, са осъдени на две години затвор, то добричлията е заплашен с цели 25 години. Тази несъразмерност в тежестта на наказанията е допълнена и от опасността едва ли не всеки работник да отговаря за престъпления по чужди законодателства, които той няма задължение да познава, нито да спазва. Ако продължим същата логика, това не би ли довело до абсурдната ситуация всеки българин под 21 години, консумирайки алкохол в български клон на американска верига хотели, да нарушава американския закон?

Изключително учудваща е и реакцията на българската прокуратура, чийто говорител Румяна Арнаудова веднага заключи, че е извършено престъпление и България е длъжна да изпълни молбата на Флорида, макар че въпросът дали деянието е престъпление и по българския закон, е далеч от изяснен.

Оставаме с горчиво чувство на несправедливост, но не и на безпомощност. Затова подкрепяме Желяз и призоваваме всеки, който може, да дойде на протеста в негова защита на 12 април от 18 ч. пред Съдебната палата в София. Защото днес е той, а утре може да се окаже, че всички ние, които се трудим, сме извършили престъпление по нечий закон и усмотрение, и не сме суверенът в демокрацията, а име в списъка на лумпенбюрократизацията.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments