Събития

Терминален расизъм или колко трае солидарността на една гражданска медия

от Станислав Додов

Обичам да се шегувам, че на нас ни липсва СС – справедливост и солидарност. Като няма справедливост, ние не сме и солидарни. Ние сме страшно разделени.

(получер мой)

Това казва карикатуристът Чавдар Николов в интервю пред Ивет Добромирова за уебсайта Терминал 3, публикувано на 23 октомври тази година.

Три дни по-късно същият карикатурист нарисува за и публикува на същия уебсайт тази карикатура:

 

screen-shot-2016-10-26-at-6-08-32-pm

 

И внезапно шегуването спря да бъде смешно.

Може би е крайно време да се поразсъждава над въпроса “Можем ли да бъдем справедливи, ако не сме солидарни?”

Моят отговор, както и този на целия колектив на списание dВЕРСИЯ, е категоричен – “Не, не можем.”

Малко история, при това съвсем скорошна.

На 13 април Нова ТВ изтри видеокарикатура на Чавдар Николов, където той получаваше трибуна към момента. Със сериозни основания подозрението беше, че това е станало, след като премиерът-слънце Борисов се е засегнал, и това е наложило цензура. Случаят много бързо се превърна в скандал, който владя медийното поле дни наред. Имаше дори хаштаг и протест #СтигаВечеСвинщини с искане за спазване свободата на словото.

Някак сравнително бързо новият творчески дом и трибуна на Чавдар Николов стана уебсайтът Терминал 3 – христоматиен прием за това, което е модно да се приема за “гражданска медия”. Там се появи секция “Карикатура”, изпълнена с произведения на автора Николов, първото от които от 18 април.

Изводът, изглежда, е, че с граждански усилия свободата на словото бе утвърдена за карикатуриста Чавдар Николов. Центърът за гражданска активност, проект на който е Терминал 3, избра да бъде справедлив и се солидаризира с твореца.

Връщаме се към карикатурата обаче и виждаме, че нито Николов, нито Терминал 3 имат желание да са справедливи, камо ли пък солидарни към ромския етнос в България. Точно обратното. Те решават да експлоатират наведнъж всички унизителни нагласи и представи за ромите, да ги превърнат в карикатура и да налеят солидно количество вода в мелницата не просто на омразата, но и на политиките на сегрегация и постоянно орязване на публичните средства за всички. Солидно, колкото над 30 000 преглеждания на карикатурата за по-малко от 12 часа след публикуването ѝ. Последвани от абсурдни обяснения от Терминал 3 в коментарите под публикацията във Facebook.

Поводът за карикатурата тук няма никакво значение. Това, което има гигантско значение е, че, явно, според единия от двамата най-известни понастоящем български карикатуристи и подкрепящите го граждански активисти, нито справедливостта, нито солидарността могат да имат значение за всички. Ромите явно не са сред “всички”. Не са сред това “нас” и “ние”, за които Николов говори в интервюто. Не са никой.

Иска ни се – като списание dВЕРСИЯ – този случай да остане запомнен много добре.

Зад проекта “Терминал 3” стоят не едно и две видни лица на т. нар. Летни протести от 2013 г. Тогава те организираха недоволството, сваляха правителства и заливаха публичното внимание с представите си за гражданственост, справедливост и…

Не, солидарност не. Разделението на Зимни и Летни протести, на “красиви и умни” и “глупави и грозни” – независимо кога и как се появи – е истинско. И продължава да е в сила. Разделени ли сме, казва Николов? Рзделението се поддържа именно така – когато има справедливост и солидарност за едни, но никога за други.

Нарисуваните грозни, мръсни, подли, мързеливи роми отпадат от справедливото, от солидарното, от гражданското. Тяхното мнение не фигурира в Терминал 3, както проблемите им не фигурираха и продължават да не фигурират в темите на гражданските активисти (освен когато имат да громят другите глупави и бедни българи-националисти). Тяхната свобода на словото няма и никога не е имала знчение. Техният глас – освен когато се приравнява на кебапче или образователен ценз – никога не е имал значение.

Отпадат, в крайна сметка, от човешкото. И когато това е вече факт – да оголиш някого от правата и свободите му, да свалиш – с действие или бездействие – тяхното човешко качество да бъдат граждани на държава с достойнство и равенство с другите… Хана Аренд отдавна обясни какво следва – тоталитаризъм.

Тоталността на публичното внимание е вече тоталност на красивите, умни, дейни, продуктивни граждани. В нея място нямат както сложените като грозни, мърляви, глупави, мързеливи, измамни, некрасиви, неумни, бездейни и безидейни, непродуктивни, така и тези, които се застъпват за тях. Които са солидарни с “тях”.

На списание dВЕРСИЯ – също, по формални критерии, гражданска медия, само че без юридическо лице зад себе си – отне една календарна година, за да натрупа толкова уникални преглеждания на целия си сайт, колкото карикатурата на Чавдар Николов събра за по-малко от 12 часа.

Вероятно защото отказваме да изхвърлим солидарността от уравнението. А тя е или с най-презрените, или я няма. А когато я няма, и справедливостта става луксозна стока за частно ползване. Например, за ползване от един известен карикатурист.

Заради това решихме да потърсим възстановяване на справедливостта за ромите – поне малко, поне символично – като се позовем на правовата държава (към която умните и красиви граждани имат също специални и чести претенции). Ромските организации не забелязахме да се застъпват. Много от самите роми, и да опитат да се застъпят за себе си, вероятно няма да бъдат чути. Заради отнетите им права, свободи и достойнство.

Ние също сме гражданска медия, и заради привилегията, свързана с това, днес подадох сигнал към Комисията за защита от дискриминация. Защото съм и сме солидарни.

В сигнала посочих Чавдар Николов и Сдружение “Център за гражданска аквитност” като ответници по производството, на което разчитаме.

Колективът на dВЕРСИЯ предоставя трибуната, от която този сигнал се надяваме да придобие публична значимост.

И откъдето солидарността, надяваме се, ще започне да значи нещо извън кухите думи на “гражданите”.


 

Текст на сигнала до КЗД, изпратен днес от името Станислав Додов, зад който застава и целият екип на dВЕРСИЯ:

 

                                ДО

                                ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА

                                КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА ОТ                                     ДИСКРИМИНАЦИЯ

 

С И Г Н А Л

срещу

Чавдар Николов

и

сдружение

„Център за гражданска     активност“

(БУЛСТАТ № 176977537),

със седалище и адрес на управление:

бул. „Васил Левски“ № 91, ап. 8,

1000 София

за дискриминация по признак етническа принадлежност

 

от Станислав Андреев Додов,

адрес: ———————————————-

за контакт: GSM: ———————, e-mail: —————–

 

    Уважаема доц. Джумалиева,

    На 26 октомври 2016 г., сряда, в около 07:30 ч. сутринта на уебсайта „Терминал 3” (http://www.terminal3.bg) беше публикувана карикатура от автора Чавдар Николов. Карикатурата грубо нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, защото уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и просещи от държавата.

    Карикатурата, която прилагаме към настоящия сигнал (вж. Приложение №1 и №2), е достъпна в Интернет на адрес: http://terminal3.bg/stipendii/. Към 13:00 ч. в деня на подаване на настоящия сигнал (26.10.2016 г.) публикацията на уебсайта беше прегледана 17 217 пъти, съгласно собствения брояч на Интернет страницата, намиращ се непосредствено над самото изображение в посочения адрес.

Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики.

    Поводът за карикатурата е решението 600 ученици от ромски произход да получават стипендии за обучение в гимназиален етап по съвместен проект на Министерство на образованието и науката и Ромския образователен фонд. Проектът „Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование“, представен на 18 октомври и изпълняван от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ). (вж. Приложение №3)

  На карикатурата е изобразена министърката на образованието и науката, Меглена Кунева, седнала зад бюро. На челото на бюрото е поставен надпис „Стипендии“. Върху бюрото е поставено куфарче, върху което е изобразен графичния знак на еврото. Министър Кунева е отворила куфарчето и понечила да извади нещо от него. Вдясно от бюрото е изобразено множество от хора, видимо наредени на опашка пред бюрото. Над образа на министър Кунева е поставена нейна реплика: „Ама всички ли сте ученици?!“ (получер – на ответника Николов). Един мъж от множеството, застанал непосредствено до бюрото, отговаря с реплика: „Айде ма, к’во се циганиш за 30 еуро!“ (получер – на ответника Николов). Образите от множеството включват: мъж с цигара в устата, с репликата „Айде ма, к’во се циганиш за 30 еуро“, със смъкнат анцуг, от което се вижда част от задните му части и бастун; майка с голо дете на ръце; само едно дете в училищна възраст, видимо по ръста му, обуто в обувки, които са му големи; зъбат мъж с цигара в уста, и още двама видимо пушещи възрастни, една от които майката с голото дете на ръце.

    Изградените от ответника образи ясно насочват към немотия (голи деца, деца с големи за тях обувки, всички са с грозни и неподбрани дрехи), просия (искането на първия от множеството, както и опашката от чакащи), пороци (трима или четирима от възрастните са с цигари), лоша родителска грижа (голото дете и пушенето около него), склонност към измами (много възрастни искат пари, докато се виждат само две деца в задната част на множеството).  Всичко това считаме за уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос и явна дискриминация срещу същия.

    Николов посочвам като ответник в качеството му на автор (художник) на процесното изображение. Със средствата на карикатурата той много често изразява, но и насочва общественото мнение по важни политически теми. В този смисъл смятаме, че посланието, което той отправя към обществото, е най-малкото безотговорно.

    Центъра за гражданска активност посочвам като ответник в качеството му на собственик на уебсайта „Терминал 3“. Това се установява от раздела „Ние сме“ на сайта, намиращ се на адрес http://terminal3.bg/nie-sme/. Същото се потвърждава и от идентичността на имената на част от лицата, посочени в секцията „Екипът“ на сайта, намираща се на адрес http://terminal3.bg/ekipat/, с лицата, които участват като членове на управителния съвет на сдружението, съгласно посоченото в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза (вж. Приложение №4).

    Искаме ясно да изразим позиция и пред Комисията, че считаме аргументите, че карикатурата е всъщност насочена към Министерство на образованието в лицето на министър Меглена Кунева (също изобразена на карикатурата), за предварително несъстоятелни. Дори и карикатурата да съдържа критика към мярката за предоставяне на стипендии на ученици от ромски произход, то тази критика се прави на гърба на ромския етнос и при това използвайки същите дискриминационни нагласи, които в голяма степен задържат неговите представители в маргинализираното обществено положение, в което се намират (и което пряко касае ромските ученици, та да се нуждаят те от стипендии).

    Предвид гореизложеното, Ви моля на основание чл.50 от Закона за защита срещу дискриминация да образувате производство и да установите налице ли е дискриминация по признак етническа принадлежност, да постановите преустановяване на нарушението до установяване на положение на равно третиране, както и да наложите предвидените в закона санкции или принудителни административни мерки.

   

    Прилагам следните доказателства:

  1. Принтирано електронно доказателство (screen shot) от уебсайта „Терминал 3”, съдържащо карикатурата.
  2. Принтирано електронно доказателство (screen shot) от Facebook страницата на уебсайта „Терминал 3”, съдържащо карикатурата в социалните мрежи.
  3. Принтирана новина от сайта на Министерство на образованието, касаеща представянето на мярката за стипендии за ученици от ромски произход.
  4. Принтирана партида на юридическото лице „Център за гражданска активност“.
  5. ДЕКЛАРАЦИЯ по чл.6, ал.2, т.2 от Правила за производство пред Комисия за защита от дискриминация
Дата: Подпис:
26.10.2016 г.София

 

[Картинка на публикацията: публикувахме тази снимка на 22.04.2016 със следния коментар на страницата си във ФБ: Хубав ден на всички с тази снимка от гр. Ветрен. Учителката от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” Рада Ибишева я е публикувала във Facebook с посланието: “Ние в гр. Ветрен сме равни и се обичаме. Бъдете добри!” #ниесмеравни Смятаме, че си заслужава да бъде споделена отново.]

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments