Статии

Терминал 3, извинявайте!

Преди малко повече от осем месеца си позволих да подам сигнал към Комисията за защита от дискриминация срещу карикатура на Чавдар Николов, публикувана в редовната рубрика на Терминал 3. Случаят предизвика публичен скандал. Нашата редакция завърши участието си със статията „Посттерминален расизъм: Шест карикатури, които никой няма да нарисува“. Вашата – с „Извинявайте“.

Онзи ден, 5 юли, Чавдар Николов създаде нова карикатура, която също намери място във вашата медия, и която също показва роми в отношение с официалната власт. Пак става дума за деца, пак става дума за социални системи и в частност, пак става дума за средно образование.

По този повод ни се иска да поговорим. Публично, както отива на медиите, но и не твърде формално, както подхожда на гражданските медии. А и често ни обвиняват, че не знаем как да дебатираме, че сме недиалогични, че подхождаме агресивно, а нерядко и че сме червени талибани, розови болшевики, културни марксисти и други определения, които не разбираме съвсем, но предполагаме, че не са нещо хубаво. Тук вече искаме да покажем една неподозирана наша черта и след осеммесечен катарзис да отвърнем по цивилизования начин, който се очаква от едни европейски хора.

След всичкото това време искаме да ви кажем: Извинявайте!

„Извинявайте, че повдигнахме дебат.“

Така започва Ивет Добромирова своята статия от тогава.

Не, вие извинявайте, че не съобразихме кой всъщност повдига дебата! Някой път ще знаем да оставим заедно с Николов сами да подадете сигнал срещу себе си, за да е сигурно, че дебатът се начева от правилната страна. Иска ни се дори да съпровождате всяка карикатура с извинение, за да се поддържа яснотата у редовия интернет-гражданин коя е точно правилната страна. В крайна сметка, не всеки узрява толкова бързо като вас – само за два дни! – за нуждата да бъде снизходителен към публиките си и да им се извинява с такава лекота, че всъщност те нищо не разбират.

„Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за състоянието на ромите […]. Извинявайте, че ви накарахме да си зададе въпроса за това кой и как ги употребява […].“

Не, вие извинявайте, че ви отнехме правото да карате читателите да си задават въпроса за състоянието на ромите! Нито ние имаме, нито вие имате ромски представители в редакционните колективи, и по това си приличаме. Но вие си имате карикатури на роми, цветни при това, а ние си нямаме. В този смисъл е естествено вие да употребявате… искам да кажа, да задавате въпроси за състоянието на ромите. Ние и изобщо всички, до които достигате, би следвало само да мълчим и да си задаваме въпросите на ум, на себе си, тихичко, и да оставим дебата на професионалистите. Които също е редно да го водят със себе си.

„Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за свободата на словото и ролята на медиите. Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за нивото на дебат по всички тези въпроси в нашето общество.“

Не, не, вие извинявайте! След като си дадохме сметка, че дебатът е повдигнат от вас и че въпросите следва да си ги задаваме тихичико и без излишен шум, вече знаем: свободата на словото е дотолкова абсолютна, че важи само за карикатуристите от дяснолибералните български граждански медии. А институциите на европейска България са всъщност мракобесни тоталитарни реликви. Извинете, че осъзнаваме всичко това толкова късно. Но именно за да ви омилостивим, се завръщаме по-добри в дебата. И продължаваме:

„Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за нивото на образование на ромчета и българчета.“

Молим ви, вие извинявайте! Извинете ни, че още тогава не забелязахме трайния ангажимент на Терминал 3 към проблемите на ромите и образованието! Ето, че само осем месеца по-късно отново се връщате към него, упорито използвайки същите изразни средства и послания. На такова постоянство по въпросите на равенството в средното образование може да завиди дори Министерството на образованието и науката.

„Извинявайте, че ви накарахме да си зададете въпроса за мащабите на нивото на ксенофобия и омраза в обществото.“

За Бога, не, вие извинявайте, умоляваме ви! Извинявайте, че тогава направихме някои неуместни внушения, че образите в публичното пространство подсилват съществуващите негативни стереотипи и че в крайна сметка спомагат за затвърждаването на системни неравенства за големи групи от хора. И извинявайте предварително, ако с тези думи предизвикваме асоциации със скорошни случаи на тежки междуетнически сблъсъци в някои несофийски части на страната или на изказвания от правителствени представители, смущаващо напомнящи на изказванията на други лидери в други времена и други страни, завършили историята си в развалините на войната. Уверяваме ви, ако тези асоциации се появяват, те са напълно нежелани от наша страна. Убедени сме, че е невъзможно карикатурист, който постоянно осмива официалната власт, и медия, която почти никога не отразява най-болезнените социални проблеми (като брутални нарушения на трудови права или пък отчайващите данни за икономическото неравенство в страната), да подсилват позициите на същата тази официална власт. Още по-убедени сме, че появата на крайни националисти в управляващото мнозинство е комунистическо наследство отпреди 30 години и игра на #КОЙ?, или още по-вероятно – злощастно стечение на обстоятелствата, за което никоя медия, още по-малко пък гражданска такава, не може да носи никаква, дори частична отговорност.

Но най-много сме длъжни да се извиним, че не сме разбрали.

Не сме разбрали, че е безсмислено, наивно и дори глупаво основният ни призив във връзка със сигнала към КЗД да бъде към справедливост и солидарност (СС, както се изразява Чавдар Николов) у една гражданска медия с онези, които просто не са от нейното тесто, били те роми или други. Великодушно вие категорично отказвате да забележите този призив, сигурно, уверени сме, защото все някога ще вместите тези малки теми – особено тази за солидарността – сред големите проблеми на болтовете на колите на НСО, недостатъците на изстребителите „Грипен“ и нескончаемите цитати от световни лидери. Може би дори вече го правите, трябва да кажем (преди отново да повдигнете дебата и да започнете да се извинявате на свой ред), щом като публикувахте нова, но иначе стара карикатура. Отново натъпкани натясно роми, мръсни, изпокъсани и очевидно изостанали, и отново санкционирани от властта. Това не може да е от друго, освен от грижа за СС.

Просто имаме някои леки съмнения, съвсем плахи притеснения за приноса на тази втора карикатура към СС. Както вече знаем обаче, ще запазим аргументите и въпросите за себе си. Ще изчакаме вие да повдигнете дебата, както е редно.

Междувременно, предварително ни извинете, ако разколебаваме дори и малко чувството ви за морално превъзходство и перманентно „лидерство на мнение“, каквито прилягат на каймака на гражданския активизъм в България След Протеста, но и този път подадох сигнал към Комисията за защита от дискриминация. Също и до Омбудсмана на Р България, с призив да излезе с публична позиция относно случаите на унизително окарикатуряване на малцинства в публичното пространство.

Сигналът към омбудсмана е и за друго. До ден днешен няма никакво съществено развитие в Комисията за защита от дискриминация по предходния сигнал, въпреки че го определиха като допустим. Очакването е омбудсманът да задвижи позастиналото производство в КЗД, за да не се налага трети път да навлизаме в дебат.

Впрочем, едно извинение за липсата на промяна в карикатурите ви ще се отрази добре. Всъщност вие го дължите, но нека само този път не е към нас. А за резултатите на институциите на правовия ред, който иначе страстно желаете да подобрите, изглежда ще трябва системна промяна, не извинения, и в тази промяна явно все повече се налага да минем без вас.

Представям си просто някой ром, извършил някакво престъпление, и се страхувам от съда, който ще го съди, ако този съд е реформиран по ваш образ и подобие. Още по страшно – не карикатурен ваш образ, а съвсем реалистичен.

В заключение,

„[и]звинявайте, че ви накарахме да напуснете уютния балон на собствената си среда, в който битува онова идеално общество, в което си говорим на Вие и няма нужда от този дебат […] Извинявайте, че вадим това на показ.“

Станислав Додов

Заглавно изображение: arthethgray @ flickr


ДО

ОМБУДСМАНА НА

Р БЪЛГАРИЯ

МАЯ МАНОЛОВА

                 

         КОПИЕ ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА

ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ

ДОЦ. Д-Р АНА ДЖУМАЛИЕВА

 

С И Г Н А Л

 

Уважаема г-жо Манолова,

Съгласно чл. 19, ал. 1, т. 2-5 от Закона за Омбудсмана отправям сигнал за неизпълнение задълженията на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) във връзка със започнато пред КЗД производство и следващи от това неизпълнение повторни нарушения на правата на български граждани. Същевременно,  съгласно чл. 20, ал. 1, т. 3 от същия закон, искам омбудсманът да даде и публично становище по въпроса, разглеждан в посоченото по-горе производство.

На 27.10.2016 г. подадох в КЗД сигнал, заведен като Преписка №319/2016 и касаещ публично уронване на достойнството на ромския етнос от страна на ответниците Чавдар Николов и сдружение „Център за гражданска активност“. Основание за сигнала е карикатура с автор ответникът Николов и публикувана в интернет страницата Terminal3 (http://terminal3.bg), която е собственост на сдружението ответник. Карикатурата, тук приложена като Приложение №1, явно нарушава чл. 5 във вр. § 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби (ДР) на Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр), утвърждава и легитимира разпространени в обществото предразсъдъци, стереотипи и клевети спрямо ромския етнос и така допринася за нарастващите етнически конфликти в страната. Доколкото карикатурата е публично разпространена, тя създава предпоставки за атаки срещу правата и свободите на представителите на ромския етнос. Прилагам копие от сигнала ми до КЗД като Приложение №2.

На 5 юли 2017 г. същият карикатурист на същия уебсайт публикува нова карикатура, която по идентичен начин уронва достойнство на представителите на ромския етнос в България (прилагам карикатурата тук като Приложение №3). Тъй като за периода от 27.10.2016 г. до 5 юли не бях уведомен за извършени действия по този мой сигнал към КЗД (освен че той е бил счетен за допустим и че е произведена горепосочената преписка), проведох телефонен разговор с регистратурата на Комисията, от който научих, че развитията по заведения сигнал са далеч от своя завършек. Била е насрочена дата за първо открито заседание по сигнала, но по неизвестни причини то е отложено за неопределен период.

На 07.07.2017 г. подадох втори сигнал към КЗД за новата карикатура, който прилагам тук като Приложение №4. Считам обаче, че липсата на навременна реакция от страна на отговорната институция КЗД е предпоставка за повтарящи се нарушения на закона и в тази връзка отправям настоящия сигнал към Омбудсмана на Р България с две искания:

  1. да упражните правомощията си по чл. 19, ал. 1, т. 4-5 от Закона за омбудсмана по отношение на посоченото по-горе производство пред КЗД;
  2. да упражните правомощията си по чл. 20, ал. 1, т. 3 от Закона за омбудсмана като заемете публична позиция, осъждаща публикуваните изображения.

Публикуваните изображения са укорими и противоправни, независимо от характера си на произведение на изкуството и независимо от хумористичната си форма (карикатура). Нито формата на изразяване чрез изкуство, нито хуморът сам по себе си са основания дадено изразяване да бъде изключено от обхвата на ограниченията на свободата на изразяване, предвидени в Конституцията на Република България и международните договори, по които България е страна. Публикуваните карикатури не осмиват властници, нито виновни за простъпки конкретни лица, а стереотипизират по негативен начин цял етнос. Нещо повече – положението на ромския етност е проблематизирано в множество национални и международни документи, признаващи широко разпространената дискриминация и по-неблагоприятно положение на ромите в българското общество, в това число Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020). По тази причина не е без значение, че ромите като колективен образ са стереотипизирани в посочените карикатури. По същата причина въпросът е от значим обществен интерес и налага публична оценка от институцията на омбудсмана като призвана да защитава правата на всички български граждани.

Институцията на омбудсмана нееднократно е демонстрирала своя автентичен ангажимент не само към опазването на социалния мир, но и към отстояването на ценностите, необходими за едно справедливо и хармонично развиващо се общество. В този смисъл се надявам, че сигналът ми ще получи навременен и справедлив отговор.


ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛКАТА НА

КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА

ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ (КЗД)

АНА ДЖУМАЛИЕВА

И С К А Н Е

по пр. № 319/2016 г. на Първи специализиран заседателен състав на КЗД

 

Уважаема госпожо Председател,

С настоящето Ви уведомявам за ново обстоятелство по посочената по-горе преписка образувана по мой сигнал. Следва изложение на новите факти:

На 5 юли 2017 г., сряда, между 07:30 и 08:00 ч. сутринта на уебсайта „Терминал 3” (http://www.terminal3.bg) ответникът Чавдар Николов публикува нова карикатура, която, също като първоначалното фактическо основание за моя сигнал, уронва достойнството на ромската общност в България, изобразявайки нейните представители като мръсни, грозни и изостанали. Карикатурата, която прилагам към настоящия сигнал (вж. Приложение №1 и №2), отново е публикувана от ответното юридическо лице “Център за гражданска активност”, като изображението е достъпно в Интернет на адрес: http://terminal3.bg/uchete-za-da-spoluchite/.

Изобразената в карикатурата репрезентация явно се възползва от вече стари и установени дискриминационни представи против ромския етнос, срещу които е необходим системен отговор от страна на институциите. В преките правомощия, а и в интерес на дългосрочната работа на Комисията за защита от дискриминация е да предприема мерки срещу подобни практики.

Поводът за карикатурата е изказване от 4 юли на премиера Бойко Борисов: „Молбата и заповедта ми – както искате го наричайте, това е най-важното нещо; това е магистрала в знанията; само така с потенциала човешкия, който имаме, можем да достигнем до по-голяма производителност на труда“. Изказването е направено след заседание на Министерски съвет във връзка с одобреният от същия Междуинституционален механизъм за обхващане и задържане на децата в училище. (вж. Приложение №3)

На карикатурата е изобразена магистрала с голяма зелена табела, по магистралата се движи каруца с роми, а на преден план е представен в гръб премиерът Бойко Борисов, облечен като служител на Пътна полиция. Табелата гласи „АМ Знание“, а единствената реплика в карикатурата е на премиера: „С‘а к‘во пра‘им?“ Образите в каруцата включват: намръщен мъж, бос, с анцуг и цигара, управляващ каруцата в нейната предна част, предполагаемо глава на семейство; шест други фигури, които се возят – четири предполагаемо момчета и едно предполагаемо момиче, вероятно деца на водача; момичето е изправено и танцува с надигнато над главата си дайре; момчетата са насядали, като две изглеждат голи поне до кръста, а едно пуши цигара.

Изградените от ответника образи ясно портретират ромите като изостанали и бедни (голота, лоши дрехи, каруца, стоящи в контраст с автомагистрала „Знание“), възпитаващи в пороци (и възрастен, и дете пушат) и извършващи правонарушения (спиране от Пътна полиция). Всичко това считам за стереотипизираща и уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос.

Предвид гореизложеното, искам тук приложените материали да бъдат присъединени към преписката и разгледани като самостоятелно нарушение на Закона за защита от дискриминация.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon