Статии

Как да си направим „гражданска медия“ в България – FAQ

Обединени от мотото „Истината ни е скъпа, но гражданството ни е още по-скъпо“, ние от „Аристотел консулт ООД“ предлагаме кариерно и фирмено ориентиране и консултиране на най-конкурентните цени на пазара на гражданските медии вече пет години.

Това са няколко често срещани въпроса, на които решихме безвъзмездно да дадем нашите професионални отговори в името на развитието на гражданското общество, демокрацията, цивилизацията и други.

Какво е необходимо, за да си направя „гражданска медия“?

Като начало, за да си направите гражданска медия е необходимо да изпълните две условия – да сте граждани и да имате медия.

Много хора са склонни да се объркват от първото условие. Това е разбираемо, но ние сме тук с мисията да внесем яснота. За да бъде вашата медия „гражданска“, вие не бива да сте две неща – 1) да сте журналисти и 2) да имате каквато и да е обвързаност с политическа сила или пък още по-малко – да сте политик. Изключение прави необходимостта задължително да имате един компетентен в PR-а човек, който често може и да е бивш журналист, но в този случай той все пак е повече гражданин. Понякога може да се допуснат и определени симпатии към дадена политическа сила, стига да не ги артикулирате твърде недвусмислено. За останалото е очевидно, че журналистите и политиците са подлоги на властта и мафията, т.е. не са граждани

Всъщност, много хора са склонни да се объркват и от второто условие. За да имате „гражданска медия“ не трябва да се задоволявате с нищо по-малко от уебсайт и Facebook страница на сайта. Както ще говорим по-надолу, вие задължително трябва да изтъквате в дейността си мощта на новите медии (социални мрежи, блогове и пр.) и т.нар. „гражданска журналистика“. Това обаче е различно и си има други добри практики.

Откъде да знам, че обществото има нужда от моята „гражданска медия“?

Това е нещо, което изобщо не бива да ви притеснява.

Първо, всички са наясно, че вие сте толкова изключително ценен човек, че, каквото и да направите или кажете, за него все ще се намери местенце и интерес в обществото.

Второ, всички са наясно, че на обществото винаги са му били ценни няколко неща, които обаче и винаги са били в недостиг, и винаги ще бъдат в недостиг – това са антикорупцията, антикомунизма, борбата с мафията, прозрачността, свободата на словото, реформите, пазарната икономика, демокрацията, цивилизацията, ЕС и някои други. За тези неща винаги ще се намери по нещо ново да се каже, така че защо да не го кажете вие? Но ще отложим разясняването на тези неща за по-нататък (тактика, впрочем, към която също е добре да се придържате).

За какво трябва да се застъпва моята „гражданска медия“?

Преди всичко трябва да отчетете, че като „гражданска медия“ вие ще обитавате динамичния, но за сметка на това еднообразен пазар на политическите дебати в България.

Имайки това предвид, придържайте се към следните основни положения, които ще навигират създаването и функционирането на вашата успешна „гражданска медия“:

– Заложете на сигурното. Както изяснихме по-горе, вашето съществуване и смисъл като „гражданска медия“ е предначертано. В България от незапомнени времена се води битка „За“ и „Против“ няколко основни ценности, около които се ориентира всъщност политическият спектър, а останалото е отживелица. Да повторим – това са антикорупцията, антикомунизма, борбата с мафията, прозрачността, свободата на словото, реформите, пазарната икономика, демокрацията, цивилизацията, ЕС и някои други. Ключово е да подчертаете, че вие сте първите, които излизат на медийното поле в неравната битка за тези извечни ценности от позицията на гражданите. Ако все пак някой твърди, че го е правил преди вас, е бил или аматьор, или компрометиран.

– Измислете враг. Гражданските ви битки губят легитимност и устойчивост в момента, в който започнете да говорите за системни грешки (неправилно), вместо за грешки в системата (правилно). Не бихте искали някой да ви помисли за радикал или екстремист, или още по-лошо – за левичар. Грешките в системата могат да са много, изберете си или още по-добре, комбинирайте – комунизма, БКП, ДПС, руснаците, мафията, задкулисието, #КОЙ?, манталитета, народопсихологията… Важното е врагът да е фантом, почти безплътен, и да е хем изолиран, хем почти непобедим бъг в една иначе изрядна система. Не забравяйте, че този враг трябва да бъде отправна точка в аргументацията ви по всеки – повтаряме, всеки въпрос. Добрият аргумент винаги звучи като “Ако не беше Х (избраният враг/бъг), всичко щеше да е наред”.

– Настоявайте, че сте напълно аполитични. Както казахме, вие сте граждани, което през цялата история на човечеството е погрешно схващано като политическо условие. Ето защо е напълно ясно и естествено вие да се застъпвате и да пишете за политически промени, без да сте политични. Напомняме, че дори и да имате някакви политически афилиации, това е нещо, което е най-добре да пазите в частния си живот, без да го натяквате на хората. Вашите битки нямат ориентация, форма и разцветка – те са въпрос на добро и зло. Те са извечни и фундаментални. Ляво-дясно, консервативно-прогресивно и прочие деления са дрязги на дребните души. Обратно, вие сте широка, богата и умерена душа, обитаваща центровете на всички изживяли времето си противопоставяния, което всъщност означава, че сте ги надмогнали.

– Настоявайте за отвореност. Необходимо е да покажете последователност и, щом сте широка и богата душевност, която е надживяла старите деления и която се застъпва за свободата на словото, да дадете възможност на всеки да пише за вашата медия. Това е много важно! Подчертайте, че политическите пристрастия са без значение за това дали някой ще пише за вас или не, стига да подкрепя каузата ви, т.е. антикорупцията, антикомунизма, борбата с мафията, прозрачността, свободата на словото, реформите, пазарната икономика, демокрацията, цивилизацията, ЕС и някои други.

– „Сега или никога“. За да има ефект борбата ви за горните каузи, не спирайте да повтаряте, че ситуацията в обществото е спешна и че вашата (може и на читателите) намеса трябва да се случи възможно най-скоро. Подчертавайте, че винаги е било зле, но толкова зле никога не е било – това е неизчерпаем източник на основания за съществуването ви, така че не го неглижирайте.

Какъв екип да сформирам за моята „гражданска медия“?

Вече обяснихме защо е изключително важно вашата медия да бъде отворена за това всеки да може да се изяви чрез нея. И все пак, вие не бихте искали ядрото ви да е съставено от сульо и пульо, така че ето няколко задължителни критерия за това какви хора да подберете:

– нито твърде млади, нито твърде стари, освен ако особени заслуги не налагат отклонение;

– може мъже, може и жени; жените невинаги разбират от политика, но вие, както уточнихме, сте достатъчно аполитични, за да не ги затруднявате прекалено;

– може да са от София, а може и да са от неСофия, но от София е по-добре, даже е много по-добре; освен ако не са от извън България, което е огромно преимущество;

– експерти, няма значение какви; ако нямате достъп до такива, само ги наречете така;

– опит в предприемачеството е преимущество, опит в честното, трудолюбиво и криейтив предприемачество е голямо преимущество;

– опит в протестите от 2013 е задължителен, опит в протести изобщо е преимущество;

– опит в комуникациите, PR-а, рекламата, маркетинга, дизайн финкинга и в най-краен случай – журналистиката, но максимум за един човек в екипа.

– опит в академичната работа или настоящо заемане на подобна позиция е приятен нюанс – за предпочитане социолози, политолози и икономисти, но може и математици или ботаници.

Както ще се уверите, голямото облекчение, което горният задължителен набор от критерии ви носи, е това, че, приложен в неговата цялост, той свежда избора ви на екип до не повече от 30 човека всичко на всичко. Още по-удобно е, че поне половината от тях вече имат опит със свои „граждански медии“, така че, ако следвате насоките ни, трудно бихте сбъркали.

Разбира се, когато оформяте идентичността на медията и екипа ви, освен да повтаряте какво не сте (най-вече журналисти и политици), желателно е и да изтъкнете качества, които подчертават вашата гражданственост. Например това, че сте успешен предприемач и че внасяте данъците си редовно. Или това, че сте „един от най-разпознаваемите“ [нещо си]. Ясно е, че ако сте шивачка в някой цех например, гражданствеността ви няма да се цени особено, а оттам и медията ви няма да се радва на особен успех.

Какво да съдържа моята „гражданска медия“?

Тук, както ще усетите, сте изправени пред всъщност серия от ключови въпроси. Нека ги поставим и намерим отговора вместо вас.

– Какъв тип да е медията? Вече загатнахме, че, като модерни граждани, за вас 99,9% от медийния пазар е завзет от корупция и зависимости от [врага, който сте си избрали]. За вас единственото спасение от това положение са „новите медии“ и „гражданската журналистика“. А защо да не е и основна ваша цел да пропукате тези зависимости и т.н. Ясно е, че сте неоспорими пионери в полето, затова можете да заложите на неочаквания за мафиотската конкуренция ход да създадете уебсайт и Facebook страница. Няма никаква нужда да обяснявате по какво формата и съдържанието на тази медия ще е различно от формата и съдържанието на медиите на отделните хора в екипа ви – Facebook профили, блогове, сайтове и други. То си е ясно.

– Какво съдържание да създавам? Текст с големи и красиви снимки, както гласят най-добрите традиции на онлайн маркетинга. Изберете хубави шрифтове. Не надминавайте обем от 2000, в краен случай 3000 символа, тъй като читателите лесно се изморяват, а и изследванията сочат, че 78% от тях не поглеждат друго, освен горния десен ъгъл на заглавното изображение, при това само при условие, че цветът там е светъл. О, ако имате предвид „какво съдържание“ в смисъл на това за какво да се отнася – за България, определено. Теми извън България – само ако са въпрос на изключително драматична и разисквана навсякъде другаде геополитическа ситуация. Просто другите са си добре, докато ние тук имаме да наваксваме с цивилизацията.

– Какви рубрики да има? Преди всичко друго направете секция „Ние сме“ или „За нас“. Това е много важно, за да може не само да разясните на читателя за какво се борите, но също и да покажете водещия принцип на прозрачността. Най-важното обаче е от цялата секция единственото ясно и конкретно нещо да бъдат имената на хората в екипа. Останалото е въпрос на произволно скачване на ключовите изрази – например:  „Нашата кауза е да реализираме промяна в тотално дискредитираното политическо пространство тук, сега и да се случи утре, но от днес. С професионализъм и лидерство ние ще покажем, че може в България да се предоставя експертиза отвъд лявото-дясното-и-другото, така че да се постигне нормалност в една ненормална държава. Изискваме децата ни да не се налага да се връщат, понеже всъщност ние не сме ги пуснали, което пък се дължи на ниското БВП, резултат от манталитета на Модела БКП в задкулисието, тресящ живота на всеки един от нас.“ След като създадете секция „Ние сме“, създайте всичко друго по ваше усмотрение.

– Колко често да публикувам съдържание? Много често. Една статия на ден е санитарният минимум, под който една себеуважаваща се „гражданска медия“ не може да пада. В противен случай хората ще ви забравят, а това е нещо, което цивилизацията не може да си позволи. Ако не можете даден ден да пуснете статия, поне направете картинка, споделете цитат – нещо, каквото и да е. Просто е важно читателите да не забравят фундаменталната и спешна битка, която трябва да водят начело с вас и вашия екип.

Желаем ви успех!

Заглавно изображение: източник.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments