Статии

Манифест на университетския мениджър

 

СеУ е в тежко състояние. Една бездънна каца. Наливаш милиони, изливат се милиони. Голямо гърло, широко дъно.
СеУ не е конкурентен в България, защото тук просто няма конкуренция.
СеУ не е конкурентен на Запад, защото там СеУ не струва
Продуктът СеУ се руши, няма пари, краде се в тъмните ъгли.
Така повече не може!

СеУ трябва да се реформира, защото съществуването му сега е структурен риск.
СеУ е като Гърция – иска пари, но без реформи. Трябва да му се даде да разбере, че няма вече да гълта нови и нови суми и да работи по стара соц. разхайтеност.
Ние, университетските мениджъри, притеснени от липсата на СеУ в най-обективната обективистична обективизационна класация за най-добри университетски продукти в света, предлагаме следните предложения за реформи, за да бъде СеУ отново Софийският Университет такъв, какъвто го създадоха син и баща предприемачи Георгиеви:

  1. Да се премахне администрацията. Вече всичко електронно е модерно. Тези жени дразнят. Нищо не вършат, само трупат хартия. Да си търсят работа като чистачки. А на студентите да се предлага електронен пакет към студентските такси.
  2. Мениджърите да заместят ректора. Ние знаем какво е ценно за пазара днес, а не учените. Те са твърде извън реалните, практичните неща. Нека пишат статии и да трупат рейтинг за университета, ние ще им осигурим конкурентно заплащане, на всеки допринесъл за рейтинга – заплата, на мързеливците без статии – оставка.
  3. Всички факултети в една сграда. Ректоратът е твърде голяма и скъпа сграда, не може в нея да учат само шест факултета. Ако трябва, ще се намалят занятията, но всички студенти ще учат там. Така ще се намалят разходите по поддържането на другите двайсетина сгради.
  4. Жестока и безмилостна борба за студентите. Да им се предлагат модерни специалности, от които пазарът има нужда. Търсенето определя предлагането. Ако никой не иска атомна физика в продължение на две години, тази  специалност да се ликвидира за следващите пет, а на преподавателите физици да се предлага ориентиране към други институции или да се включат в някоя от европейските преквалификационни програми..
  5. Академичната година да бъде откривана от главния мениджърна университета, финансовия министър и най-богатия българин. Клиентите ни трябва да знаят още от първи курс кои са техните водачи и примери в живота. Изказванията трябва да бъдат кратки, без ненужни патетични  слова, а с цифри къде в рейтинга е нашият продукт, колко пари сме спечелили, колко сме спестили и какви са целите за новата година.
  6. По-високи такси. Клиентите ни трябва да знаят, че продуктът е ценен. Ако ние го предлагаме евтино, те ще смятат, че е достъпно за всеки. Но ние искаме най-добрите. А най-добрите ще дойдат при нас, независимо колко ще платят, защото ще знаят, че си плащат за най-добрия продукт.
  7. Студентско кредитиране. Умните, но все още бедни и мързеливи клиенти, ще имат все пак възможност за кредит. Веднага след завършването ще трябва да започнат изплащането, независимо дали са си намерили работа. Ако са завършили нещо, което вече го няма на пазара, да се  преквалифицират с 10% отстъпка за втора специалност.

Екипът на dВЕРСИЯ приема текстове, които разглеждат темата за висшето образование в България алтернативно на възприетата линия от популярни медии и експерти за пазарно ориентирано образование.  

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments