Статии

Защо Столипиново опустя?

Интервю на Абдулсамед Вели

Линк към оригинала

От години етническите квартали в Пловдив стават все по-празни. Хората емигрират към Западна Европа. От Филибелилер се обърнахме към един от тези емигранти, за да разкажем за причините на нашата публика. Разговаряхме с Хатидже, живееща в Дуисбург, Германия. Тя е на 33 години, от квартал „Столипиново” в Пловдив.

Хатидже, бихте ли ни разказали какво Ви накара да емигрирате в Германия?

Бойко Борисов е причината да емигрираме, а и не само ние, но и милиони българи. Преди него от време на време си намирахме тук-там работа и си изкарвахме препитанието по някакъв начин. Имахме си малък павилион, взимахме от търговиите на вересия и ги давахме на комшиите и ние на вересия, но този Тотев (кмет на Пловдив 2011-2019 г. и преди това районен кмет на „Източен“) още като дойде, първата му работа, вместо да почне да изгражда, започна да руши и ни събори единственото препитание (павилион). Мъжа ми започна тогава да търси работа, но нали сме от миллета, беше невъзможно да си намери. После започна да работи като такси с нашата кола (нелегално), така една година, докато не се развали колата ни. Тогава мъжът реши да замине за Германия и така после взе и нас.

Лесно ли Ви беше намирането на работа?

Ами по-лесно беше, отколкото в България. Аз когато дойдох, Рашид (съпругът на Хатидже) вече работеше в една турска фирма за почистване на фабрики и още на следващата седмица и мен ме взеха в същата фирма и работихме по 10 часа на ден с Рашид заедно. После изтеглихме кредит и купихме апартамент в квартал „Изгрев” в Пловдив и сега си изплащаме кредита, но вече знаем, че си имаме собствен дом. Ако бяхме останали в България, къде щяхме само да сънуваме за собствено жилище?!

Културата и манталитета на западняците е много по-различна от българската. Свиквате ли с нея?

Да, тук не е като в България! Тук хората и да не те познават те поздравяват. Никой не те гледа на криво, а с усмивка ти казва „Хелло“. В махалата всеки ден музика, боклуци и всички са бабаити. Тук няма такова нещо. Пускаш си музиката до толкова, колкото да ти е кеф на теб. Боклук да изхвърлиш, директно те глобяват. Но да добавя, че има и такива, които си ги изхвърлят безразборно, но сигурно някой им звъни и веднага идват и събират боклука, а в махалата и да звъниш, никой не ти обръща внимание.

Успявате ли да спестите нещо или само за прехрана?

Е, нали имаме кредити за апартамента, както и кола си взехме на лизинг тук. Вече си имам книжка и аз, която си изкарах тук. Никой не ми иска образование. Тук има курсове и на турски език, но с германските закони. Абе хората са измислили лесен начин за всичко, а не като в България да те затрудняват постоянно. Нарочно го правят, защото знаят, че ние нямаме образование и ни спират от всякъде.

Интервюто е проведено на турски език и е преведено от Филибелилер. Имената са сменени по искане на интервюираната.

Хората не стига, че не могат да си намерят работа, но и в момента станахме свидетели, че онези които все още живеят в Пловдив и поддържат павилиони в квартала, станаха обект на данъчни атаки. И то по времене на пандемия, вместо държавата да помага, тя започна да запечатва бизнесите, които са единствените препитания.

Снимка: far.rs

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments