Статии

Рио 2016: Какво не знаем за игрите

В следващите няколко дни целият свят ще наблюдава зрелището, а зад камерите ще продължава насилието, което го е създало и го брани 24/7.

Спортните звезди ще се борят за медали и вечна слава, докато хиляди семейства са изселени от домовете им или им е отнет достъпът до обществени услуги и вода, а природата е разрушена.

Всичко това, за да се проведат олимпийските игри, сочени за едни от най-скъпите в историята – около 12 милиарда долара.

dВЕРСИЯ публикува кратък списък на най-важното, което трябва да знаем за олимпиадата в Рио (подготвен от списание ROAR и допълнен от нас).

*

Държавното насилие

Преди началото на игрите е приет анти-терористичен закон, според който дори политически протести срещу олимпийските игри (или протести изобщо) могат да бъдат класифицирани като терористичен акт.

След като Рио печели правото да бъде домакин на игрите, над 20 хиляди семейства са изселени от домовете си, за да се отвори пространство за строителни проекти, свързани с олимпиадата. Според доклад на бразилската организация „Народен комитет за световното първенство и олимпийските игри“, вследствие на изселването много деца няма да могат повече да ходят на училище, ще станат жертва на експлоатация, детски труд и сексуално насилие.

По данни на Амнести интернешънъл, откакто градът спечели правото да организира игрите, над 1500 души са убити вследствие на полицейско насилие, включително и десетгодишни деца.

Обществено бедствие

50 дни преди началото на игрите управата в Рио обяви “извънредно положение”, заради икономическата криза. За да осигури провеждането на събитието, страната намалява средствата за здравеопазване, образование и други обществени услуги, които са оставени да се рушат.

Освен това, наскоро хиляди ученици окупираха 75 училища в знак на протест срещу орязването на средства в държавното образование.

Основната инвестиция в инфраструктурата е изграждането на нова метро линия, която свързва Олимпийското село с най-известните плажове, за да превозва спортистите и зрителите. Проектът е на стойност 3 милиарда долара държавни средства. В същото време, градският транспорт е в ужасно състояние за голяма част от населението в града.

По време на изборите кметът Едуардо Паеш обещава, че ще прокара градска програма за обновяване на фавелите. Програмата след това е отложена, заради липса на средства.

Неравенството

Въпреки че Рио е сред градовете с най-голям брутен вътрешен продукт, разликата между доходите на най-богатите и най-бедните е 58 пъти. И игрите по-скоро ще разширят тази бездна.

92-годишният милиардер Карлос Карвальо, който е инвестирал в Олимпийското село близо 1 милиард долара, планира след края на игрите да го превърне вОстров на чистотата“ и „град на елита с добър вкус“. Карвальо притежава около 6 милиона квадратни метра от селото, равняващо се на близо 8000 футболни стадиона.

Магнатът планира да продаде част от терена като луксозни апартаменти. Без притеснение в интервю за „Гардиън“ Карвальо обяснява, че Олимпийското село ще се превърне в дом на благородния елит, изчистен от всякакви бедняци и център на „красивия нов Рио де Женейро“.

Близо до Олимпийския парк, проект, изграден отново от Карвальо, е фавела Вила Аутодромо. Жителите, въпреки че имат право върху земята, са насилствено изселвани от домовете им, за да отворят място за строителни обекти за игрите. „Те трябва да си тръгнат“, твърди Карвальо, според когото нисшите социални класи си имат място за живеене в покрайнините на града, докато центърът принадлежи на елита. Как отговаря местната управа на подобни действия? Карвальо е един от основните донори на кмета Едуардо Паеш за изборите през 2012 г.

Корупционни скандали

Заради импийчмънт процедурите срещу президента Дилма Русеф, която бе обвинена в корупция, олимпийските игри бяха открити от новият премиер Мишел Темер, който е с едва 2% подкрепа и е определян като водач на преврат. Нещо повече, Темер наскоро бе обвинен, че е финансирал предизборна кампания на партията си чрез корупционна схема в държавния петролен концерн Петробрас. Логично, още в първия ден на игрите се проведоха протести срещу Темер.

Природно бедствие

Гуанабара Бей, където се провеждат ветроходните дисциплини е замърсен дотолкова, че някои атлети ще взимат антибиотици против зарази, а други ще се облекат със специални костюми против замърсяване.

Джакарепагуа лагуна, някога ресурс за търговия на близките до нея рибарски общности, сега е тежко замърсена вследствие на строителството, включително на основния олимпийски парк.

При все, че градът вече разполага с голф-игрища, бяха построени нови на територията на (“защитения”) природен резерват Марапенди.

Олимпийското селце за журналистите пък е построено след робски условия на труд, върху масов гроб, принадлежащ на общността киломбу, създадена през 19 век от избягали роби. В допълнение, вследствие на строителните работи са унищожени хиляди дървета, а заради водоснабдяването към Олимпийското селце достъпът до вода за местните е крайно ограничен. Строителната фирма “Сирела”, отговорна за проекта, е вторият основен спонсор на кметската кампания на Едуардо Паеш.

*

Така олимпиадата в Рио, вместо да спомогне за развитието на най-бедните райони в града, прави точно обратното – увеличава неравенствата, нарушава гражданските права и разрушава околната среда. Какъв е смисълът от подобно зрелище тогава?

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments