Статии

Франция на ръба на… какво?

Снимка: Flickr.com, лиценз. Ден след атаките пред френското посолство в Брюксел.

Бари Ландо за CounterPunch.org

Узря ли Франция за авторитарен режим“? Забележително е, че текст с такова заглавие се появи като редакционен коментар във френския консервативен вестник Le Figaro, при това не вследствие на ужасяващите терористични атаки в Париж, а ден преди тях.

До момента все още не е официално потвърдена бройката убити във френската столица – говори се за над 140 загинали, но със сигурност е ясно, че трагедията може да има и фатални последици за и без това разклатените френски демократични институции.

Le Figaro цитира изследване на уважаваната френска социологическа агенция IFOP относно нагласата на хората да подкрепят недемократични форми на управление, които да доведат до нужните реформи във Франция. 67% от французите заявяват, че биха приели суспендиране на изборите и управление на технократи. 40% казват, че биха подкрепили и управлението на авторитарен режим, отново дошъл на власт без избори.  

Нужно е отново да подчертаем, че това изследване беше оповестено ден преди касапницата в Париж. Хиляди французи излязоха по улиците по-рано през годината, за да демонстрират солидарност след атаката срещу Charlie Hebdo, но тогава заявеният стремеж към междуетническа хармония изглежда беше краткотраен и от ден на ден става все по-немощен.

За мен няма съмнение, че, с оглед на петъчните ужаси в Париж, повечето французи ще са готови да подкрепят възможно най-драконовските мерки (точно както повечето американци реагираха след 11 септември). Франция е държавата с най-голямо мюсюлманско население в Европа и опасността от непоправимо разделение вследствие на омраза, подозрения и страх, е съвсем реална.

Още по притеснително е, че сега топката е в полето на президента Франсоа Оланд. Откакто пое поста, той се доказава като напълно неспособен да се справи с разнообразните значими проблеми на страната. Като резултат, в момента е един от най-непопулярните френски президенти в историята.

Същият човек сега е изправен пред най-голямото си предизвикателство.

Времената са много опасни за Франция и нейния народ.

Бари Ландо е доскорешният продуцент на американското политическо ТВ предаване „60 Minutes”. Автор на книгата The Watchman’s File.

Превод: Станислав Додов

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments