#несисама

„Утре на следващите Нюрнбергски процеси с какво ще се извини човечеството?“

от Виктор Николов

Защо си феминистка/феминист?

Феминист, най-общо казано, е човек, който вярва в социалното, политическото и не на последно място, икономическото равенство между хората от всички полове, независимо от пола им, с всичките му проблематики.

На въпроса „Защо си феминистка?“ мога единствено да отговоря с контра-въпрос: „Не би ли следвало всички хора на този свят, ако са будни и дълбоко човечни, ако радеят за свободата, ако се стремят към достоен живот за тях самите, както и за децата им, ако са хора подбудени към общочовешко братство и сестринство – не би ли следвало всички онези хора да са феминисти?“

Аз знам защо съм феминистка. Съчовеците ми, ако не се определят като феминисти, да кажат защо. На мен все още ми остава неясно защо не са.

 

Защо трябва да има протест на 26.11?

Протести в България трябва да има с постоянство и всеки ден. Понеже е нужно да сме честни, хората в България, както всички знаем, при тези условия би следвало да окупираме улиците, площадите, работните си места, институциите си, във всичките им форми. В България хората трябва да започнем да си говорим откровено, човечно, солидарно и отговорно за проблемите на обществото и на планетата. Трябва да дебатираме където и както намерим за добре, но не на последно място трябва и да се съюзяваме, да градим и да действаме заедно. Също така, трябва да измислим радикални начини за справяне с колосалните проблеми, пред които сме изправени през 21-ви век, и то МНОГО бързо да ги измислим. Трябва и да намерим сили да превърнем взетите си популярни решения в реалност.

А на въпроса „Защо трябва да има протест на 26.11.2018 г.?“ мисля, че един факт, както и няколко впечатления от живота ми ще помогнат, за да опиша грозната и честно казано античовешка картинка, която сме нарисували заедно като общество, а именно:

  1. От началото на тази 2018-а година до момента, в който пиша това, се случиха безброй плашещи (но и някои обнадеждаващи) неща по света и у нас. В България през този период, обаче, бяха брутално малтретирани и/или убити 23 човешки същества. От женски пол. Доколкото можем да се доверим на статистиката, тъй като насилието, основано на пола, най-често не са докладва.

Народе?! Това е умопомрачително! Какво правим, като общество, за да спрем това?

  1. Приятелките ми, роднините ми, и огромната част от хората от женски пол в България, във всекидневието си често пъти са пряко или непряко възпрепятствани от съвсем нерадикални неща, като например от това да: ходят по улицата нощем, да се возят в обществения транспорт посред бял ден дори, да се прибират у дома, да отиват на работното място, да имат финансова независимост, и така нататък и така нататък… Всеки, който чете това, ако има сърце в гръдта и глава на раменете, ще се досети защо.

Не се и изненадвам от гореспоменатите престъпления, обаче. Вече в червата си познавам някои от парадоксите на тази наша страна и на тази убийствена държава. В България няма сексисти, но има сексизъм. В България няма расисти, но има расизъм. В България няма хомо-, би- и трансфоби, но има хомо-, би- и трансфобия. В България няма класа и класизъм, но пък има простосмъртни бедняци и богаташи-богове. В България всички сме равни и имаме шанс да катерим пирамидата, но някои от нас имат повече шанс от другите. Списъкът може известно време да продължи, както читателят ще се досети, надявам се. Утре на следващите Нюрнбергски процеси с какво ще се извини човечеството? Затова са нужни наистина радикални решения. И да не се плашим, понеже „радикално“ просто означава „коренно“.

 

Как може феминизмът отново да стане лява кауза в България?

Моят прочит на историята ме навежда на мисълта, че феминизмът винаги е бил общочовешка и правдива кауза.

Феминизмът винаги е била, е и ще бъде лява кауза, тъй като лявата кауза – природният порив на човеците и на народите да живеят свободни, щастливи, достойни и изпълнени животи, заедно едни с други и в хармония с прекрасната ни майка природа – е общочовешка и правдива кауза. Време е да покажем на нас самите, на света и на историята от какво сме ковани. Заедно.

Този текст е част от серията на Левфем и dВЕРСИЯ във връзка с предстоящия протест на 26.11.2018 срещу насилието над жени. Можете да ни изпратите и своите текстове на levfembg(@)gmail.com, отговаряйки на един или повече от следните въпроси: Защо трябва да има протест на 26 ноември? / Защо си феминист/ка? / Как може феминизмът отново да стане кауза на лявото в България? По желание текстът може да бъде анонимен или подписан с псевдоним.

Четете още и статията на Юлия ВладимироваПравото на жените да се чувстват свободни не е абстракция.

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments