Статии

Реч на Анджела Дейвис пред протестния Поход на жените – „Историята на тази страна не може да бъде изтрита”

В труден момент от нашата история като този нека си припомним, че ние, стотиците хиляди, милионите жени, транс хора, мъже и младежи, които сме тук на Похода на жените, ние представляваме мощните сили на промяната, решени да предотвратят ново надигане на отмиращите култури на расизъм и хетеро-патриархат.

Ние осъзнаваме, че сме колективни агенти на историята и че историята не може да бъде трита като уеб страниците. Знаем, че този следобед се събираме на земята на коренното население и следваме примера на първите народи, които въпреки масираното геноцидно насилие никога не са изоставяли борбата за земя, вода, култура, и за своя народ. Днес приветстваме преди всичко сиуксите от резервата Standing Rock.

Борбите за свобода на чернокожите, формирали самото естество на историята на тази страна, не могат да бъдат зачистени с едно махване на ръката. Не можем да бъдем накарани да забравим, че животите на чернокожите наистина имат значение. Това е страна, закотвена в робство и колониализъм, което, за добро или лошо, означава, че самата история на САЩ е история на имиграция и заробване. Разпространяването на ксенофобия, хвърлянето на обвинения в убийство и изнасилване и строенето на стени няма да изтрият историята.

Никое човешко същество не е незаконно.

Борбата за спасяването на планетата, за спирането на климатичните промени, за гарантирането на достъп до вода, като се започне от сиуксите в Standing Rock, през Флинт, Мичиган, та до Западния бряг и ивицата Газа. Борбата за спасяването на нашата флора и фауна, за спасяването на въздуха – това е кота нула на борбата за социална справедливост.

Това е поход на жените и този поход на жените представлява обещанието на феминизма като движение, насочено срещу пагубните сили на държавното насилие. Един приобщаващ и интерсекционален феминизъм, който призовава всички ни да се присъединим към съпротивата срещу расизма, ислямофобията, антисемитизма, мизогинията, та до капиталистическата експлоатация.

Да, ние приветстваме борбата за 15-те долара. Ние се посвещаваме на колективната съпротива.
Съпротива срещу милиардерите, замогнали се от ипотеки и джентрификация.

Съпротива срещу радетелите на приватизацията в здравеопазването.

Съпротива срещу атаките срещу мюсюлмани и имигранти.

Съпротива срещу атаките върху хората с увреждания.

Съпротива срещу държавното насилие, осъществявано от полицията и чрез затворническия индустриален комплекс.
Съпротива срещу институционалното и интимно насилие по полов признак, особено срещу цветнокожи транс жени.
Правата на жените са човешки права по цялата планета и именно заради това казваме: Свобода и справедливост за Палестина! Приветстваме предстоящото освобождаване на Челси Манинг. И Оскар Лопез Ривера. Но също така казваме: освободете Ленард Пелтие! Освободете Мумиа Абу-Джамал! Освободете Асата Шакур!

През следващите месеци и години ние ще сме призвани да засилим исканията си за социална справедливост, да станем по-войнствени в защитата си на уязвимите населения. Защитниците на превъзходството на хетеро-патриархата на белите мъже по-добре да внимават.

Следващите 1459 дни на администрацията на Тръмп ще бъдат 1459 дни на съпротива – съпротива на терен, съпротива в класните стаи, съпротива на работното място, съпротива в нашето изкуство и нашата музика.

Това е само началото и, по думите на неподражаемата Ела Бейкър, „Ние, които вярваме в свободата, няма да намерим мира, докато тя не дойде”. Благодаря ви!

Превод: Ирина Самоковска
Заглавно изображение: източник, лиценз

Ако статията ви харесва, можете да подкрепите dВЕРСИЯ в Patreon

Comments

comments